Tiibetin kansannousu
Tänään on kulunut 50 vuotta siitä, kun tiibetiläiset nousivat Kiinan hallintoa vastaan ja maan hengellinen johtaja Dalai Lama joutui lähtemään maanpakoon. Sittemmin Tiibetin pakolaishallitus on toiminut Intian Dharamsalassa.
Dalai-lama syyttää Kiinaa satojentuhansien tiibetiläisten murhasta. Hän muistuttaa, että tiibetiläinen kulttuuri on kuolemassa sukupuuttoon kiinalaisen politiikan ja toiminnan kurimuksessa.
Vuosi sitten tiibetiläiset munkit kulkivat muistopäivän kunniaksi, mistä seurasi mellakoita Kiinan turvallisuusviranomaisten ja munkkien välille. Pakolaishallituksen mukaan Kiinan joukot tappoivat yhteensä 80 ihmistä tapahtumien seurauksena.
Viime kesänä ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi, että ainakin yli tuhatta ihmistä pidettiin vielä kesällä vangittuina ilman, että heitä vastaan on nostettu syytteitä tai että heidän tapauksiaan olisi käsitelty oikeudessa.
Dalai-lama on kehottaa kannattajiaan pysymään maltillisina Tiibetin kansannousun vuosipäivänä.
* * *
Ihmisoikeudet ovat olleet varsin höllässä Tiibetissä, eikä maailmanlaajuinen huomiokaan ole saanut Kiinaa perääntymään. Kyse on kuitenkin siitä, että Kiina on aikanaan miehittänyt Tiibetin.Dalai-laman johtama pakolaishallitus tavoittelee autonomiaa - ei siis täyttä itsenäisyyttä - mutta yksikään YK:n jäsenmaa ei kuitenkaan ole tunnustanut pakolaishallitusta.
Maailman johtavat valtiot ovat siis sujuvasti kääntäneet selkänsä tilanteelle jo pitempään. Tuen saaminen maailmalta Tiibetille tuskin on helppoa näinä aikoina, kun hallitukset vuoron perään käyvät kysymässä lainaa omaan talouskriisiinsä.
Raha vaimentaa myös ihmisoikeuskritiikin. Valitettavasti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti