Mahdollisia muutoksia
Tutkin hieman sähkölaskujani, kun on nyt tullut oltua jo jonkin aikaa Ekosähkön tyytyväinen asiakas ja sähköpostissa tuli tasauslasku jokin aika sitten. Vanhoista laskuista ja sähkön kulutuksen seurannasta katselin miten sähkönkulutus yhdessä ja samassa asunnossa on muuttunut viime vuosina.
Kun vertaan viimeisen parin vuoden ajalta sähköyhtiöiden laskutuksessa käyttämää kulutuksen vuosiarviota, se on pudonnut noin 31 %. Itseasiassa kulutuksen pudotus on ollut tätäkin suurempi eli noin 40 %, sillä nykyinen sähköyhtiöni arvioi tulevan kulutuksen jonkin verran suuremmaksi kuin viimeisen vuoden aikana on toteutunut.
Jos taas vertaan muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen, niin viimeisen vuoden toteuma osoittaa sähkönkulutuksen samassa asunnossa lähes puolittuneen.
Sähkönkulutus on selvästi pienempi kuin esimerkiksi SähköTohtorin NettiTestillä laskettuna tai vaikkapa Adato Energian kotitalouksien sähkönkulutuksen selvityksissä (PDF). NettiTesti itseasiassa antoi lähes sellaisen kulutusarvion, joka aikaisemmin oli toteuma.
Mitä on tapahtunut?
- Lamput. Jotakuinkin kaikki lamput vaihdettu energiansäästölamppuihin. Kaikkien turhien valojen sammuttaminen on rutiinitoimenpide.
- Pakastin. Se oli pitkään varsin turhalla käytöllä eli siellä jäädytettiin kaikkea sellaista, mitä ihminen ei oikeastaan tarvinnut. Pakastin on nyt ollut pois kulutuksesta jonkin aikaa.
- Televisio. Me digikieltäytyjät emme käytä sellaista.
- Toiminta. Esimerkiksi kokkaamisessa liedellä tai uunilla voi sujuvasti säästää toimimalla maalaisjärjen kanssa.
Mitä tästä voimme oppia?
Vaikka kaikissa kotitalouksissa samanlaiset toimintamallit tai säästämisen strategiat eivät ole mahdollisia, väitän että itse kukin voi säästää sähköä merkittävästi ja näkyvästi.
Väitän myös, että elämisen laadun siitä kärsimättä, kotitalouksissa on mahdollista säästää varsin helposti vuotuisessa sähkönkulutuksessa 10-30 % verrattuna nykyiseen kotitalouksien keskiarvokulutukseen. Suuremmatkaan prosentit eivät ole mitään mahdottomuuksia.
Eri laitteiden sähkönkulutuksen lukemia löytyy esimerkiksi Motivan sivuilta tai kodin energiaoppaasta. Motivalta löytyy myös vinkit energiansäästöön.
Kuten sittemmin olemme saaneet lukea, on myös teollisuuden sähkönkulutus on tullut alaspäin.
On varsin ilmeistä, että läheskään kaikkea säästöpotentiaalia myöskään siellä ei ole vielä hyödynnetty.
Asiasta toiseen.
Mari on kirjoittanut Kulutusviidakko-blogiin mielenkiintoisen artikkelin ruokapuolen kulutuksesta.
Energiankulutuksen ohella myös ruokatalous on keskeisessä asemassa, kun ryhdymme tosissamme ratkomaan ilmasto-ongelmia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti