keskiviikkona, toukokuuta 27, 2009

Aika ajoi energistrategian ohi

Ilmasto- ja energiastrategiassa esitetään, että Suomeen tarvitaan reippaasti lisää energiantuotantoa. Hallituksen esittämän strategian mukaan sähkönkulutus olisi vuonna 2020 noin 98 TWh. Tämän vuoden sähkönkulutuksen odotetaan kuitenkin putoavan jopa 80 TWh:iin.

Lisäydinvoimaa hamutaan Suomeen peräti kolmen laitoksen edestä. Samaan aikaan kuitenkin Suomessa on vireillä tuulivoimahankkeita 7000 MW:n edestä, kun ilmasto- ja energistrategiassa ehdotetaan vaatimattomasti noin 2100 MW:n edestä.

Tänään uutisten kertovat, että Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) ennusteen mukaan sellu- ja paperiteollisuuden tuotanto vähenee etupainotteisesti vuoteen 2020 mennessä noin kolmanneksen. Tämä tarkoittaa merkittävää energiaintensiivisen tuotannon vähenemistä ja siis sähkön kulutuksen alenemista edelleen ja rakenteellisesti.

Energian kulutus on siis laskemassa rakenteellisesti ja merkittävästi samaan aikaan kun uutta uusiutuvaan energiaan perustuvaa potentiaalia on syntynyt.

Me emme siis tarvitse uutta ydinvoimaa mihinkään. Emme tarvitse sellaiusta strategiaa, joka nojaa selvään energian kulutuksen kasvuun. Tarvitsemme lisää energiatehokkuuta, uusiutuvaa energiaa ja hajautettua energiastrategiaa.

Aika ajoi nopeasti ohi koko ilmasto- ja energiastrategian. Hallitus tekisi viisaasti, jos toteasi tämän ja valmistelisi aidosti älykkään ja vihreää taloutta tukevan strategian.

* * *

Esimerkiksi tämän päivän uutisten valossa kolmen uuden ydinvoimalan hakemus on lähinnä absurdi ajatus.

Sellainen ei voi todellakaan perustua mihinkään muuhun ideaan kuin siihen, että ydinvoimaa rakennetaan vientiin ja siten että me suomalaiset joudumme huolehtimaan jätteistä tarvittavat tuhannet vuodet. Kunhan ydinjätteen loppukäsittely nyt edes saataisiin turvallisesti ratkaistua.

Uuden ydinvoiman rakentaminen on banaanivaltiostrategia.

* * *

Niin. Nyt on hyvä aika aloittaa kansanedustajien toiminnan seuraaminen ilmasto- ja energiasioissa. Sen voi tehdä Päästöpäättäjät-palvelussa.

Muista, että myös kansanedustajat tarvitsevat kannustusta tulevaisuuden kannalta tärkeiden ja vaikeidenkin ilmastopäätösten tekemiseen.

Itse asiassa energistrategia ja sen konkreettiset toimenpiteet on yksi tämän hallituskauden tärkeimmistä yksittäisistä asioista ja varmasti asia, joka vaikuttaa vuosikymmeniä ellei -satoja tai -tuhansia eteenpäin.

Ilmeisesti ydinvoimasta äänestetään eduskunnassa keväällä 2010.

Ei siis ole yhdentekevää mitä nyt tehdään.

(Kuvassa eduskunnan istuntosali. Kuvan lähde: Wikimedia Commons)

Ei kommentteja: