tiistaina, toukokuuta 12, 2009

Olkiluoto 3: Uusia ongelmia jälleen

Kieltämättä tämä oikeastaan kyllästyttää, mutta kun aihe on seurannassa niin se on...

YLE Uutisten mukaan Säteilyturvakeskus (STUK) vaatii taas selvityksiä Olkiluotoon Suomen viidettä ydinvoimalaa rakentavilta Teollisuuden Voimalta ja Arevalta. Tällä kertaa STUK vaatii selvitystä voimalaitokseen toimitettavien pääkiertoputkien hitsaustöissä ilmenneisiin vikoihin. Putkissa on havaittu mikroskooppisia murtumia.

STUK vaatii uutisen mukaan myös pääkiertoputkien hitsaustöiden keskeyttämistä ja selvitystä vikojen merkityksestä ydinvoimalan turvallisuudelle.

Greenpeace on jo vaatinut Olkiluodon työmaan pysäyttämistä. Järjestö on vaatinut myös ydinvoima-asioista vastaavan elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) puuttumista asiaan.

Pääputkisto ei ole ensimmäistä kertaa Olkiluoto 3:n rakentamisen ongelmana, sillä jo vuonna 2006 kolme neljästä pääputkiston reaktorista generaattoriin kuljettavasta putkesta osoittautui viallisiksi.

* * *

Viidennen virheen rakentaminen on siis kompuroimassa jälleen. Viimeksi viime viikolla ongelmaksi nousi voimalan tuleva automaatio, jonka suunnittelu ei täytä ydinvoimaturvallisuuden perusperiaatteita. Laitoksen rakentaminen on nyt 3 vuotta myöhässä ja laatuongelmia on ollut jatkuvasti.

Tällaiset projektin näkökulmasta ylimääräiset, mutta ydinturvallisuuden kannalta välttämättömät, selvitykset ovat tekijöilleen lisätöitä, jotka aiheuttavat lisäpaineita aikatauluihin. Lisäselvitysten ja tarkastusten tekeminen on varmasti turhauttavaa toimintaa. Laatu on kaukana, jos asioita pitää koko ajan tehdä kahteen kertaan tai tarkastaa, selvittää ja korjata.

Olisikohan aika päästää insinöörit, rakentajat sekä energian tulevat maksajat piinasta ja pistää koko voimalaitostyömaa pakettiin? Ei tästä laitoksesta näytä tulevan yhtään mitään.

EDIT 13.5.2009
Myös Suomen Luonnonsuojeluliitto vaatii Olkiluoto 3:n rakentamisen keskeyttämistä. Liiton tiedotteessa viitataan myös siihen, että hankkeen aikana töiden keskeyttämiseen johtavia selvityspyyntöjä on ollut 10-20 kappaletta. Tälläisessä hankkeessa niitä ei saisi olla lainkaan.

Ei kommentteja: