lauantaina, toukokuuta 16, 2009

Viisuja homofobialla ja ilman

Venäjä on jälleen osoittanut käsityksensä ihmisoikeuksista ja suvaitsevaisuudesta. Ne ovat kumpikin vähissä.

Pieni joukko (n. 30 henkeä) osoitti tänään Moskovassa mieltään seksuaalivähemmistöjen aseman parantamiseksi Venäjällä. Mielenosoitus kesti noin 5 minuuttia ja mielenosoittajat raahattiin uutistietojen mukaan kovakouraisesti putkaan.

Mielenosoitukselle ei ollut lupaa. Lupaa oli ennakolta anottu, mutta se oli saman tien hylätty.

Moskovassa pidetään tänään Euroviisut ja paikalla oli sen vuoksi varsin paljon kansainvälistä lehdistöä, joten uutisointi pienestä mellakasta ja venäläisestä ihmisoikeuspolitiikasta on kiirinyt pitkin maailmaa. Esimerkiksi:

Omilla toimillaan Venäjä siis alleviivasi itse sen, että kyseessä on avoimesti homofobinen maa. Kaiken muun lisäksi tilanne osoitti tyhmän tavan tehdä ihmisoikeuspolitiikkaa maassa.

Homoseksuaalien olot Venäjällä ovat tukalat, vaikka se ei enää ole laitonta maassa. Esimerkiksi Moskovan pormestari Juri Luzhkov on kuvannut homoseksuaalisuutta saatanalliseksi, mikä kuvannee asenneilmastoa siinä missä tapahtuneen mielenosoituksen tukahduttaminenkin.

Mielenosoituksen lopettamiseen ei käytetty tavallisia poliiseja, vaan paikalle saapui Omon-erikoisjoukot.

* * *

Sitten viihteeseen. Vaiheinen ei ole vuosiin Euroviisuille korvaansa lotkauttanut. Tänä vuonna asia on toisin. Viisujen biisit on ennakkoon kuunneltu ja semifinaalit radiosta selvitelty. Joskus on aika päivittää tilanne tämänkin kulttuurisen ilmiön kohdalla.

Ennakkoon biisit voi näppärästi kuunnella Kriisin Kriisipuuro-blogissa (osat 1, 2 ja 3).

Vedonlyöntitoimistojen suurin suosikki näyttää olevan tänä vuonna marenkinen Norja. Suomi on vedonlyöntikertoimien mukaan jossain sijalla 10 ja kenties omalla paikallaan.

Merkittäköön tiedoksi, että semifinaalien aikana käydyssä Qaiku-keskustelussa tulin luvanneeksi etsiä käsiin vuosien Kriisin mukaan hyvät norjalaiset viisut vuosilta 1966, 1995 ja 1996 sekä suhteellisen hyvät vuosilta 1994 ja 2006. Lisäksi lupasin näköjään selvittää miksi ne ovat hyviä.

Tähän asti kuullun perusteella Vaiheisen ehdoton suosikki on Viron Urban Symphony biisillä Rändajad. Vedonlyöntitoimistojen mukaan Viro kamppailee jostain sijoituksista 10-15 eli samoilla lukemilla Suomen kanssa. Kertoimet ovat kertoimia, enkä lyö vetoa tämänkään rallin puolesta.

Muita mielenkiintoisia finalisteja ovat Bosnia-Hertsegovina (Regina: Bistra Voda)ja Liettua (Sasha Son: Love). Loput biisit ovat loppujen lopuksi varsin mielenkiinnottomia vetoja.

Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin valtaosa viisujen biiseistä on joutavaa jympsytystä, jolla ei ikinä olisi mitään asiaa esimerkiksi Vaiheisen Some day classic-sarjaan.

Mutta siis. Viro!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heh! Pitääkö niihin nyt lotkauttaa sitten korvaansa kun kerran sai näin syvällisen selvityksen mistä siellä tänä vuonna on kyse ;D

Ei niistä yllä omaani Sunday Classic-listalle niinkään kuin yksi. Joku on muistaakseni toivonut teemaksi viisuja, mutta vielä ei ole operaattori antanut periksi :D

Vaiheinen kirjoitti...

Joo. Kannattaa katsoa Kriisin listaukset. Niissä on selvitelty kaikki olennainen.

Oh. Sunday Classic-listalle sentään yksi. Kerro heti mikä se on?

Operaattorin ei pidä antaa periksi, vaan toimia oman maun mukaan.

Viro!

Anonyymi kirjoitti...

Siis niitä kaikista vanhoista, tarkoitin.

Tulihan sitä soopaa illalla seurattua ja mn..., hyvinkin hukkaan heitettyä aikaa. Näistä biiseistä en ollut ensimmäistäkään kuullut aiemmin ja näin kertakuuntelulle saa myös jäädä.

Voittokappale ihmetyttää suuresti. Kuten aina :D

Vaiheinen kirjoitti...

Ahaa. Kaikista mahdollisista siis. Okei. En ole oikeastaan varma onko siellä yhtään sellaista minään vuonna ollut, jonka saattaisin kelpuuttaa.

Noh. Tulihan se toiminta nähtyä. Noissa kekkereissä melkeinpä eniten ihmetyttää nuo lavarakennelmat. Nytkin oli elektroniikkaa ja muuta teollisuushallillinen.

Voittokappale on sellainen hassu rallatus...

Se taas oli ehkä siisteintä, että Suomi antoi 12 pistettä Virolle!

Halo Efekti kirjoitti...

Miten euroviisut ja homous liittyvät toisiinsa? Yhtäkkiä huomasin muutama vuosi sitten että euroviisut onkin homokulttuuria :D

Antaa kaikkien kukkien kukkia, joten hyihyi Venäjän jo ennestään huono ihmisoikeustilanne.

Waldo vähän säälittää kun kuuntelin viikonloppuna sattumalta Pave Maijasen haastattelun. Hän kertasi siinä omaa euroviisu-historiaansa. Ensin häntä hehkutettiin ennen kisaa "Suomen parhaana" ja palattuaan kotiin YammaYamman esittäjä olikin yhtäkkiä lööpeissä "Euroopan huonoin" - ja keikkailu loppui kuin seinään.

En katsonut, kuten en ole katsonut vuosiin. En katsonut edes Suomen viisuja. Sattumalta näin aikoinaan Lordin voiton.

Vaiheinen kirjoitti...

Nii. Ei kait homoseksuaalisuus ja Euroviisut sen kummemmin toisiinsa liity kaiketi. Jotenkin siihen on joku sellainen kytkentä syntynyt ja viime vuosina homot ovat Euroviisujen aikaan vaatineet oikeuksiaan äänekkäämmin.

Venäjän ihmisoikeus- ja sananvapaustilanne on varsin kurja ja tällaiset sinänsä pienet yksityiskohdat tuovat ongelmasta joitain puolia esiin. Enemmänkin saisi asiaan kiinnittää huomiota.

Suomalaiset ovat hyviä valitsemaan sinne listojen häntäpäähän sijoittuvia biisejä, historiallisesti melkein norjalaisten tasoisia.

Waldohan ei nyt ollut huonoin, vaan ainoastaan finaalin vähiten pisteitä saanut. Kansakunnan kannattaa sitten muistaa, että Waldohan valittiin kisoihin käsittääkseni jonkun yleisöäänestyksen perusteella eikä minkään raadin aivoituksena.

Joo. Tämä oli nyt tämä vuosi ja ensi vuonna en ehkä katso tai kuuntele näitä biisejä. Se näkee sitten.