perjantaina, toukokuuta 29, 2009

Ota maailmastasi mittaa

Ulkoministeriön kehitysviestinnän viestintäkampanja on synnyttänyt Mittaa maailmasi-sivuston, jossa yritetään "herättää ihmiset ajattelemaan omia arkisia valintojaan ja niiden vaikutuksia myös muualla maailmassa elävien ihmisten elämään".

Kampanja kiinnittää huomiotamme myös siihen, että teollisuusmaissa elää vain viidennes maailman väestöstä, mutta tuotamme liki puolet ilmastolle haitallisista päästöistä ja käytämme valtaosan maapallon luonnonvaroista.

"Jos kaikki kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin neljä maapalloa täyttämään maailman nykyisen väestön tarpeet. Ylikulutuksen seurauksena luonnonvarat vähenevät vähenemistään, jätemäärät kasaantuvat ja ilmasto muuttuu".
Sivustolta löytyy myös testi, joka 14 kysymyksellä selvittelee vastaajan kulutuskäyttäytymisen kohtuullisuutta sekä vastauksia samoihin kysymyksiin ihmisiltä eri puolilta maapalloa. Löytyypä sieltä blogikin, johon erilaiset julkimot ovat kirjoittaneet sanasensa aiheesta.

Perusidea tuossa on ihan hyvä ja kannatettava. Meidän pitää täällä rikkaassa Pohjolassakin pohtia kuluttamisemme kestävyyttä ja sitä miten suhtaudumme. Nykymeno on rakentanut itseensä sisälle sen kylmän faktan, että maapallo ei kestä esimerkiksi sellaista kulutustasoa, joka meillä suomalaisilla on.

Kulutuksen on vähennyttävä. Oli se talouspoliittisesti viisasta tai ei.

Ei kommentteja: