perjantaina, toukokuuta 22, 2009

Usko ydinvoimaan lopussa

Scientific American kirjoittaa siitä, että ydinvoimasta ei ole ratkaisuksi ilmastonmuutoksen haasteisiin. Ydinvoimalahankkeista Aasian ulkopuolella ei ole viime aikoina tullut yhtään mitään.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on vuoden 2003 jälkeen kaavailtu 26 uutta reaktoria, mutta yhtään ei ole rakenteilla. Ydinvoiman hinta on noussut ratkaisevasti ja itseasiassa ydinvoimateollisuus on Yhdysvalloissa kinuamassa yhteensä 100 miljardin dollarin verohelpotuksia ja tukiaisia.

Suomen rakenteilla oleva Olkiluoto 3 on Euroopan tilannetta kuvaava esimerkki:

The situation is no better in Europe, according to Steven Thomas, a professor of energy studies at the University of Greenwich in London: Finland cannot complete its new reactor; the U.K. has yet to get started on any projects; and a new nuclear reactor in France, after 18 months of construction, is 20 percent overbudget and requires complete subsidy by the French government.
Professori Thomas ei usko, että Olkiluoto 3 saadaan valmiiksi, Iso-Britanniassa ei ole aloitettu yhtään projektia ja Ranskassa 18 kuukauden rakentamisen jälkeen hanke on 20 % yli budjetin ja ydinvoimateollisuus vaatii hallitukselta tukiaisia.

Ydinjäteongelmaa ei ole ratkaistu ja hankkeet ovat vastatuulessa. Käytetyn ydinpolttoaineen jälleenkäsittely esimerkiksi Ranskassa on osoittautunut kalliiksi ja antaa aihetta pelätä ydinaseiden raaka-aineiden leviämistä.

Tähän voidaan päälle listä vielä informaatio siitä, että ydinvoima ei ole mitenkään vapaa hiilidioksidipäästöistä (kuten ei mikään energiantuotantomuoto). Elinkaaritarkastelussa ydinvoima tuottaa 2 kertaa niin paljon hiilidioksidipäästöjä kuin aurinkovoima ja 6 kertaa niin paljon kuin merelle sijoitettava tuulivoima.

Professori Thomas summaa:
"It seems to me highly unlikely that [investing in nuclear power] is the most cost-effective way to reduce greenhouse gas emissions. Put that money in other sources, such as energy efficiency and renewables, and get a much better return on your money."
Ydinvoimaa ei voi pitää kustannustehokkaana tapana vähentää hiilidioksidipäästöjä, vaan rahat kannattaa pistää energiatehokkuuden parantamiseen ja uusiutuviin energiamuotoihin.

Voisiko sen enää selvemmin sanoa?

Unohda ydinvoima ja katso tulovaisuuteen. Siinä resepti Suomenkin hallitukselle ja eduskunnalle, kun sitä ilmasto- ja energiastrategiaa säädetään.

EDIT klo 14.01:
Maailman energiankulutus on globaalin taloustaantuman vanavedessä laskussa. IEA ennustaa sähkönkulutuksen vähenevän 3,5 prosenttia vuonna 2009. Viimeksi näin on käynyt vuonna 1945.

Ei kommentteja: