sunnuntaina, toukokuuta 24, 2009

Ristiriitoja?

Kööpenhaminassa on menossa kokous, jossa suuryritysten johtajat, tutkijat ja poliittiset vaikuttajat muotoilevat yhteistä ilmastokannanottoa. Yksi pohdinnan aihe on se, miten teollisuus voi taistella ilmastonmuutosta vastaan ilman talouskasvun vaikeuttamista. Lisäksi etsitään keinoja investoida ympäristöystävälliseen teknologiaan.

Aihe on hyvä ja kannatettava.

Asiaan kuitenkin liittyy pari näkökulmaa, joista on syytä pitää kiinni.

Ensinnäkin. Materiaaliseen kuluttamiseen ja kulutuksen kasvuun perustuva talouskasvu on taustasyy ilmasto-ongelmille ja muutamalle muulle keskeiselle kriittiselle ympäristöasialle.

Olemme yksinkertaisesti ylittämässä maapallon kantokyvyn rajoja. Pelkän talouskasvun tukemisen sijaan on tarpeellista pohtia sitä, miten talouden toimintalogiikka saadaan kestävälle pohjalle. Pelkkä talouskasvun turvaaminen muutosten keskellä ei ole riittävä tavoite.

Toiseksi. Joka tapauksessa oletettavaa, että talouskasvu ja ilmastonmuutoksen hillintä on törmäyskurssilla ellei talousajattelussa löydetä uutta linjaa. Ilmastonmuutoksen osalta kun pelivara on vähäisempi.

Kun ilmastosopimuksia ja toimia ryhdytään konkreettisesti puuhaamaan, on yksinkertaisesti hyväksyttävä se, että kansainvälisillä sopimuksilla tehdään interventio talouteen, eikä päinvastoin. Tarkoittaa se siis sitä, että ilmastonmuutoksen hillinnän vaatimiin toimiin on ryhdyttävä, vaikka se vaikuttaisikin talouskasvuun tai aiheuttaisi kustannuksia.

Tavallaan kyse on siitä, että ympäristön näkökulmasta talouden kaltaisen vapaamatkustajan on nyt ryhdyttävä maksamaan.

2 kommenttia:

Liisu kirjoitti...

Tärkeää puhetta, mutta ahdistavaa. Totta kaikki, mutta kun sitä oikein rupeaa pohtimaan, täyttyy mieli, eikä sinne muuta mahdukaan. Kulkee vakavana päivän ja tähyilee huolestuneena ympärilleen. Ja sitten näkee leppälinnun omenapuun oksalla. Sekin näyttää huolestuneelta. Ja kun kun katsoo taivaalle, huomaa vain kirkkauden keskellä matavat pilvet, ja ajattelee: ovatkohan nuokin täynnä saastetta.
Koko elämä alkaa tuntua suoritukselta, josta pitää maksaa, jos jaksaa jotain tehdä. Sillä jos oikein ajattelee, tuottaa itsekin vain pelkkää saastetta. Apua! Kirjoituksesi oli vaikuttava!

Vaiheinen kirjoitti...

Elämme huolestuttavia aikoja monessakin suhteessa, vaikka kaikki ei vielä ole näkyvissä. Merkit ovat vakavat.

Pessimismi ei kuitenkaan ole ratkaisu, sillä se ei auta. Kun etsimme, niin löydämme. Ratkaisun näihinkin murheisiin.

Aina on toivoa, niin nytkin.