maanantaina, toukokuuta 18, 2009

Ilmastonmuutos turvallisuusuhka

Yhdysvalloissa 12 entistä kenraalia ovat julkaisseet viimeisimmän raporttinsa ilmastonmuutoksesta, joka ei ole pelkästään ympäristö- tai talouskysymys tai vaikuta uhkaavasti ihmisten terveyteen.

Se on myös uhka kansalliselle turvallisuudelle, kuten Yhdysvalloissa on tapana asia ilmaista. Lisäksi kyse on uhasta pitkän aikavälin globaalille tasapainolle.

Center for Naval Analysis (CNA)-organisaation Military Advisory Boardin raportissa todetaan muun muassa uhkakuviksi riippuvuus öljystä ja sen hinnasta, joka heikentää taloudellista vakautta. Mikäli energiapolitiikassa jatketaan entiseen malliin, se aiheuttaa maalle sietämättömiä uhkia. Energiapolitiikan ei pitäisi olla ristiriidassa ilmastopolitiikan kanssa.

Kenraalit suosittavatkin energia- ja ilmastopolitiikan integroimista turvallisuus- ja sotilaspolitiikan suunnitteluun. Lisäksi puolustusministeriön pitäisi ymmärtää omaa energiankäyttöään paremmin sekä ottaa käyttöön hajautettua ja uusiutuvaa energiaa. Ja niin edelleen.

* * *

Tämä perinteinen turvallisuusnäkökulma ei ole meilläkään ollut juurikaan esillä ilmastonmuutoskeskustelussa tai turvallisuuspoliittisessa keskustelussa.

Ilmastonmuutos aiheuttaa selkeitä uhkakuvia globaalille turvallisuusilmapiirille ja vakaudelle. Lisäksi ilmastonmuutokselle edetessään voi olla hyvinkin hankalia alueellisia vaikutuksia.

Ilmastonmuutos koskettaa myös armeijoita ja kenraaleja. Ja oikea vastaus ei siis ole se, että hankitaan lisää aseita ja armeijoita, vaan ryhdytään oikeasti torjumaan ilmastonmuutosta. Yhteiskunnan militarisoiminen ilmastonmuutoksen pelon edessä ei ole ratkaisu.

(via Climate Progress)

1 kommentti:

man with desire kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.