sunnuntaina, toukokuuta 17, 2009

Norjalaisia viisuja

Taannoisessa Qaiku-keskustelussa tulin luvanneeksi, Norjan voittaessa eiliset euroviisut, etsiä käsiin hyvät norjalaiset viisut vuosilta 1966, 1995 ja 1996 sekä suhteellisen hyvät vuosilta 1994 ja 2006.

Kas tässä YouTuben soittolistassahan ne sitten ovat em. järjestyksessä:

Vuoden 1966 Norjan viisuedustaja oli Åse Kleveland. Hän tuli kappaleellaan Intet er nytt under solen kolmanneksi Luxemburgissa pidetyissä kisoissa.

Vuoden 1995 Norjan edustaja Eurovision laulukilpailuissa oli Secret Garden ja kappale Nocturne ja siitä tuli sen vuoden voittaja.

Vuonna 1996 Norjaa edusti Elisabeth Andreassen kappaleella I Evighet sijoittuen koko kisassa toiseksi.

Vuonna 1994 Norja lähetti matkaan dueton Elisabeth Andreassen ja Jan Werner Danielsen. Kappaleen Duett sijoitus oli 6.

Vuonna 2006 Norjan edustaja oli Christine Guldbrandsen ja kappale Alvedansen. Sijoitus 14.

Wikipedian artikkelin mukaan Norja kuuluu niihin euroviisumaihin, jotka ovat kokeneet kovia kisojen historiassa. Toisaalta Norja on voittanut viisut nyt kolme kertaa, mutta jäänyt viimeiseksi 10 kertaa ja neljä kertaa jäänyt kokonaan ilman pisteitä. Huomattakoon, että Suomi on jäänyt näissä kisoissa nollille vain kolme kertaa.

Nuo kappaleethan ovat komeaa (nais)laulantaa ja kappaleissa annos mahtipontisuutta ja vahvaa tulkintaa. Noissa on myös sävyjä tuolta kansanmusiikkipuolelta, kuten esimerkiksi tuossa vuoden 2006 kappaleessa.

Kappaleissa on näköjään selvä resepti, jolla menestyy. Tällä tavalla tunteella tehdyistä kappaleista ei voi olla pitämättä ja loppu onkin sitten kiinni tilanteesta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin tuo Nocturne oli vallan kaunis. Onhan siinäkin kyllä mahtipontisuutta, mutta se taitaa olla euroviisulle vähän lähtökohtainen piirre.

Hyvähän se on, että yritetään edes tehdä jonkinlaisia lauluja, eikä vain seksillä maustettuja jumppaesityksiä.

Vaiheinen kirjoitti...

On siinä pari ihan kaunista ja vetoavaa kappaletta. Tuo on ihan totta, että nämä eivät ole mitää pomppujympsytystä, vaan tehokeinot ovat toisaalla.