lauantaina, toukokuuta 09, 2009

Strategiat uusiksi

Pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategia on lähetetty selontekona eduskunnalle. Hallituksen selonteossa esitetään, että Suomeen rakennettaisiin vuoteen 2020 mennessä vähintään 700 kappletta 3 MW:n tuulivoimaloita eli noin 2100 MW.

Selontekoa ei ole edes käsitelty loppuun ja markkinat ovat jo vauhdissa. Tällä hetkellä Suomessa on vireillä yli 7 000 megawatin edestä uutta tuulivoimaa. Vauhtia tähän toimintaan on antanut muun muassa tuulisähkön tekeillä oleva viitehintajärjestelmä.

Hallituksen pitkän aikavälin strategia siis toteutuu vaikka vain 1/3 suunnitelluista hankkeista toteutuu.

Ilmeisesti tuulivoiman esiinmarssi jatkuu, jos sitä ei tahallisesti estetä, vaan toteutetaan suunnitellut ja hyvin maltilliset tukitoimet. Tuulivoiman potentiaalia riittää vielä näidenkin suunnitelmien jälkeen. Ne luovat myös uusia todellisia työpaikkoja ja liiketoimintaa.

Tämä osoittaa vain se, että ilmasto- ja energiastrategia on ajastaan jäljessä jo ennen kuin se on käsitelty loppuun. Suunnitelmat osoittavat myös sen, että hallituksen tuulivoimalle esittämät ovat todella vaatimattomia ja itse strategia näiltä osin perustuu vääriin oletuksiin. Tällaista strategiaa ei pitäisi ryhtyä toteuttamaan, vaan se pitäisi pistää uusiksi.

Kun muistetaan samaan hengenvetoon, että taantuman vanavedessä sähkön kulutus on maassamme reippaassa alamäessä ja ydinvoiman lisärakentaminen kompuroi ojasta toiseen, olisi Suomella nyt tuhannen taalan paikka kääntää energiastrategia kestävämmälle kehitysuralle.

(Kuvassa tuulivoimapuistoa Thornton Bankissa 28 km rannikolta Pohjanmerellä. Kuvan lähde: Wikimedia Commons.)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moi Vaiheinen

Blogisi on nupea niin kuin aina, ja sen nimi on erityisen loistokas. Mistä tulikin mieleeni: lähdetkö mun kanssa katsomaan Star Trekin tänä iltana?

IStori

Vaiheinen kirjoitti...

No moi!

Nimihän on loistava!

Olipas strateginen kysymys:-) Mielenkiintoinen idea, johon tässä yhteydessä on hankala antaa mitään selkokielistä vastausta. Voi olla, ettei homma tänään oikein onnistu...