sunnuntaina, toukokuuta 03, 2009

Suomi ja ihmisoikeudet

Turun Sanomat kertoo, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on antanut Suomelle 75 langettavaa päästöstä, jotka ovat yhtä lukuunottamatta viimeisen 15 vuoden ajalta. Saman ajan kuluessa esimerkiksi Ruotsi on saanut 22 langettavaa tuomiota, Norja 19, Tanska 9 ja Islanti 6.

Neljän huippuvuoden aikana Suomi on saanut ihmisoikeustuomioistuimesta enemmän tuomioita kuin väkiluvultaan 15 kertaa Suomen kokoisella Saksalla on tuomioistuimessa ollut juttuja edes käsittelyssä. Suomi on hävinnyt 76 % tuomistuimessa käsitellyistä tapauksista.

Kiusallisena annetuista tuomioista pidetää sananvapautta koskevia tuomioita, joita on tähän mennessä 7 kappaletta. Suomeen on ilmoitettu jo 9 uudesta sananvapautta koskevasta asiasta, jotka aiotaan käsitellä ja 10 on vireillä.

* * *

Suomen ihmisoikeustilanteen saldo ei ole puhdas myöskään Amnesty Internationalin raporteissa.

Pyyhkeitä on tullut naisiin kohdistuvasta väkivallasta, pakolaisten ja turvapaikan hakijoiden kohtelusta, ihmiskauppaan liittyvistä asioista sekä mielipidevangeista, jollaisiksi lasketaan vankeustuomion saaneet totaalikieltäytyjät.

* * *

Vaikka ihmisoikeustilanne Suomessa onkin yleisesti ajatelleen hyvä, ongelmaton tilanne ei ole. Meillä on omat kipupisteemme ja asiat, jotka vaativat selvästi huomiota.

Suomi ei ole ihmisoikeuksien kunnioittamisen suhteen täydellinen maa, kuten ei taida olla mikään muukaan valtio. Tämä ei moraalisesti kelpaa tekosyyksi olla huomioimatta niitä asioita, joihin maamme kohdalla on kiinnitetty huomiota.

Ei. Ihmisoikeudet eivät ole minkään maan "sisäinen asia". Ei edes silloin, kun kysymys on omasta maastamme.

* * *

Niin. Tänään on vietetty kansainvälisen lehdistön ja sananvapauden päivää.

Ei kommentteja: