tiistaina, toukokuuta 05, 2009

STUK uhkaa Olkiluoto 3:n sulkemisella

Olkiluotoon rakennettavaa Suomen viidennen ydinvoimalan työmaata uhkaa YLE Uutisten mukaan jopa sulkeminen, jos touhu rakennustyömaalla ei parane.

Tällä kertaa kyse on siitä, että "laitoksen automaation suunnittelu ei täytä ydinvoimaturvallisuuden perusperiaatteita. Tältä pohjalta STUK ei näe mahdollisuutta hyväksyä automaatiota asettavaksi Olkiluotoon".

YLEn Ajankohtaisen kakkosen käsiinsä saamassa STUK:n kirjeessä Arevalle todetaan, että "Tämä merkitsisi, että rakennustyöt pysähtyvät eikä käyttöönottotestejä voida aloittaa".

Kirjeessä puhutaan myös Arevan edustajien asenneongelmista ja ammattitaidon puutteesta, jotka ovat estäneet asioiden eteenpäin viemistä.

* * *

Tekeillä oleva viides virhe on tähän astikin ollut yhtä kompurointia ja rahan hukkaa.

Laitos on rutkasti myöhässä ja tulee maksamaan pohjoismaisille sähkönkäyttäjille 3 miljardia ylimääräistä eli saman verran kuin koko hanke. Työllistävät vaikutukset ovat jääneet siitä, mitä suomalaisille esitettiin luvan hakuvaiheessa.

Osapuolet syyttelevät toisiaan, työmaalla on ollut tulipaloja ja laatupoikkeamia, hitsauksia on tehty ilman asianmukaisia ohjeita ja epätasaisesti, mielenosoittajat ovat saaneet rauhassa kiivetä nosturiin ja ydinjäteongelmat ovat puhuttaneet. Kaiken muun lisäksi ydinvoimalan kehutut päästövähennykset kasvihuonekaasujen osalta ovat jäämässä kolmasosaan siitä mitä on väitetty.

Tilanne taitaa aidosti olla se, että kukaan ei tiedä tuleeko tästä laitoksesta ikinä valmista ja jos tulee, niin saadaanko se käyntiin turvallisesti.

Jos kyseessä olisi tavallinen projekti, sen omistaja olisi pistänyt projektin jäihin jo aikaa sitten, mutta koska kyseessä on energiapoliittinen pyhä lehmä, touhu ja tohellus meidän ja tulevien sukupolvien turvallisuudella saa Olkiluodossa yhä jatkua.

Nyt olisi aika pistää lappu luukulle tässä hankkeessa, jakaa kustannukset tunareiden kesken ja vaihtaa koko energiastrategian lähtökohdat kestävämmälle pohjalle. Ydinvoima on jo osoittanut epäonnistumisensa, kalliin sellaisen.

* * *

Ydinvoima ei ole maailmallakaan mitenkään erityisessä huudossa.

Vuoden ensimmäinen uusi ydinvoimatyömaa liikahti käyntiin Kiinassa vasta huhtikuun lopulla. Sen sijaan jo tammikuussa suljettiin Japanissa suljettiin Hamaokan voimalan kaksi reaktoria. Kokonaan uusi ydinvoimala on kytketty sähköverkkoon viimeksi vuonna 2007 Romaniassa.

Ei kommentteja: