tiistaina, toukokuuta 05, 2009

Kuivemmat talvet Suomeen?

Arktisen alueen jääpeitteen sulamiskausi huhtikuussa alkoi yhdysvaltalaisen National Snow and Ice Data Centerin (NSIDC) mukaan varsin hitaasti ja tilanne onkin juuri nyt hieman parempi kuin viime vuosina. Jääpeitteen laajuus on lähellä vuosien 1979 - 2000 keskiarvoa.

Mihinkään suuriin juhliin tai arvioon ilmastonmuutoksen katoamisesta ei vielä ole aihetta, sillä jääpeite on ohut ja siksi varsin herkkä kesäkauden sulamiselle.

NSIDC:n mukaan huhtikuun lukemat kertovat, että jääpeite on Arktiksella huvennut 2,8 % vuosikymmenessä eli keskimäärin 42 400 neliökilometriä vuodessa.

Jennifer Francis ja hänen tutkimusryhmänsä Rutgers Universitystä on seurannut keskimääräistä pienempien jääpeitteiden kesien jälkeisten talvien säätiloja eri alueilla.

Tutkijat ovat havainneet, että mikäli jääpeite on keskimääräistä pienempi kesällä, siitä seuraa kuivempi talvi esimerkiksi monilla Yhdysvaltain alueilla, Skandinaviassa ja Alaskassa, mutta tavallista kosteampi talvi esimerkiksi Välimeren alueelle, Japaniin ja Tyynen valtameren luoteisosiin.

Kuvassa huhtikuun mittaustulokset vuodesta 1979 alkaen.

Kuva: NSIDC

Ei kommentteja: