lauantaina, toukokuuta 30, 2009

Saimaannorppa uhanalaisempi kuin panda

Kaikki tietävät, että pandakarhut (täsmällisemmin sanottuna isopandat) ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon. Tietäväthän?

Mitä ajattelisit kiinalaisista, jos he viisveisaisivat siitä, mitä pandoille tapahtuu? Varmaankin moittisit heitä välinpitämättömiksi ja luontoarvoista piittaamattomiksi raakalaisiksi tai jotain vastaavaa.

Uhanalaisia pandoja arvioidaan elävän Kiinassa villinä noin 1 000–2 000 kappaletta ja laji luokitellaan erittäin uhanalaiseksi.

Suomalaisissa metsissä ei ole pandoja suojeltavaksi, mutta meillä on saimaannorppa. Saimaannorppaa ei löydy minkään muun maan luonnosta. Saimaannorppa on uhanalaisempi laji kuin isopanda, sillä maailmassa arvioidaan olevan vain noin 260 saimaannorppaa.

Saimaannorppa on lajina meidän suomalaisten vastuulla.

Tänä keväänä on puhuttu siitä, että moni kuutti kuolee keväisin kalastajien verkkoihin. Kalastajien lisäksi saimpaannorppaa uhkaa myös ilmastonmuutos. Ilmastonmuutosta emme noin vain pysty pysäyttämään, mutta kalastuksen kyllä.

Tilanne on sillä tavalla akuutti, että tänä vuonna elävänä syntyi vain 40 saimaannorpan poikasta.

Maa- ja metsätalousministeriö ei ole ryhtynyt kieltämään kalastusta verkoilla 15.4.-30.6. välisenä aikana, vaan puhuu kauniisti vapaaehtoisuuden puolesta. Keino ei toimi, rahaa palaa ja kuuttien kuolema verkkoihin jatkuu.

Ehdotettu ratkaisu on yksinkertainen. Verkkokalastus saimaannorpan asuinalueilla on kiellettävä 77 päivän ajan vuodessa. Se ei oikeasti uhkaa kenenkään elinkeinoa tavalla, jota yheiskunta ei pystyisi tai osaisi hoitaa.

Miten meidän pitäisi suhtautua päättäjiin, jotka eivät ryhdy tarvittaviin toimiin saimaannorppien suojelemiseksi? Haukkua välinpitämättömiksi raakalaisiksi?

Jos saimaannorppa kuolee sukupuuttoon poliittisten päättäjien saamattomuuden vuoksi, se on kansallinen häpeä. Syvä häpeä, ministeri Anttila.

3 kommenttia:

Pisarat kirjoitti...

Pandaan veraaminen on todella havahduttavaa. Minäkään en voi käsittää, että verkkokalastuskieltoa ei nyt vain voida määrätä, jos siitä kerran olisi apua.

Mitä sitten tosiaan voisin itse tehdä ? Ainakin antaa nimeni johonkin adressiin ja tervehtiä sähköpostilla...
Ja voin olla syömättä järvikalaa niinä aikoina, jolloin verkoista olisi vaaraa.

Vaiheinen kirjoitti...

Kyse on vain 77 päivästä ja pitkälti pelkistä vapaa-ajan kalastajista. Ammattikalastajat osaavat etsiä verkoilleen paikan muualtakin tuohon aikaan.

Niinpä. Mitä tässä tavallinen kansalainen voi sitten tehdä?

Ainakin seuraavat asiat ovat käynnissä:
SLL:n kampanja: Pelastetaan norppa
WWF:n kampaja
Lisäksi löytyy:
Adressi saimaannorpan puolesta
Metsähallituksen ajankohtaiset norppauutiset
Norppakannasta löytyy dataa myös metsähallituksen sivuilta

Anonyymi kirjoitti...

Joo sainaannorppa yleistetään Saimaalle kun totuus on että norppa on elänyt elinkelpoisissa populaatioissa jo vuosikymmeniä vain Savonlinnan ympäristössä mutta tämä kaupunki vähät välittää koko norpasta vaan Markku Lehtosaaren ja Sirkka-Liisa Anttilan johdolla yrittävät tuhota loputkin norpat sukupuuttoon!