torstaina, toukokuuta 28, 2009

Nyrjähdyksiä #47

Lehtiä lukiessa huomaa miten hyvin ydinvoimalobbyn propaganda on purrut.

Otetaan nyt vaikka ihan toimiva Tekniikka ja Talouden kolumni Tshernobylin ydinvoimaloista ja sen liepeillä olevasta aavekaupunki Pripjatista. Kolumnissa kerrotaan muun muassa seuraavaa:

"On helppoa uskoa puhdasta faktaa: ydinenergia on tehokasta, ympäristöystävällistä ja halpaa. Olkiluoto 3 on huippumoderni laitos ja Suomi ydinjätteiden käsittelyn huippumaa".
Anteeksi nyt vaan, mutta mitä ihmeen faktaa? Ydinenergia on toki tehokasta, jos niin halutaan tulkita. Mutta että muka ympäristöystävällistä tai halpaa?

No ei ole.

Ydinvoiman ympäristöystävällisyyden olisi voinut kaiketi todeta Pripjatissa. Halpuus on suhteellista ja kannattaa muistaa, että esimerkiksi Yhdysvalloissa ydinvoimaloiden rakentamiseen haikaillaan 100 miljardin tukiaisia ja muutenkin ydinvoiman elinkaarelle laskettu hinta on jotain aivan muuta kuin halpaa.

Olkiluoto 3:sta ei vielä ole ja työmaan koheltamisen jälkeen ei oikein voi edes olla varma tuleeko siitä koskaan mitään. Suomessa ei vielä ole loppusijoitettu yhtään ydinjätekapselia.

Kolumnin lopussa kerrotaan:
"Radioaktiivisen aineen loppusijoitukselle on olemassa ainakin kolme vaihtoehtoa. Se voidaan kaivaa maahan, ampua ilmaan tai kierrättää. Onhan meillä vielä sata vuotta aikaa. Sinä ja minä olemme silloin joka tapauksessa kuolleita".
No huhhuh.

Ydinjätteiden maahan kaivaminen on perinteisin idea, mutta sekin on epävarma keino. Sitä ei ole oikeasti voitu testata, sillä ydinjätteet ovat vaarallisia tuhansia vuosia.

Ampua ilmaan? Miten? Ydinjätteitä syntyy tonnitolkulla ja millä se kustannustehokkaasti muka voitaisiin ampua avaruuteen? Turvallista tästä keinosta ei saa millään opilla.

Kierrättäminen avaa portit ydinaseteollisuuden käyttämän ydinmateriaalin tuotannon lisäämiselle, joten tämä keino on hyvin epätoivottava.

Moni ydinvoimakolumni on asiallinen ja järkevä, mutta kun sinne rivien väliin upotetaan edellä esitetyn kaltaisia selviä yksinkertaistuksia ja oikopolkuja, samalla synnytetään mielikuva keitaasta, joka on kuitenkin pelkkä kangastus vain.

Ei kommentteja: