lauantaina, toukokuuta 30, 2009

Muista äänestää

Eurovaalien ennakkoäänestys on käynnissä. Varsinainen vaalipäivä on 7.6.2009.

Eurovaalit eivät ole ihan mikä tahansa juttu, sillä EU:lla on keskeinen rooli meidän kaikkien tulevaisuuden kannalta ja nämä vaalit sattuvat ajankohtaan, jolloin pitää tehdä isoja päätöksiä. Europarlamentti on se kanava, jota kautta kansalaiset saavat tavalla tai toisella äänensä näkyviin. Se on se demokraattisin osa kokonaisuutta.

Vaalitaistelu käy parhaillaan kuumana ja kaikenlaista höpistään. Koko joukko ehdokkaita näyttää käyvän kampanjaa jopa teemoilla, millä ei ole oikeastaan mitään tekemistä EU:n kanssa. Paikallisten asioiden ja kansallisen päätöksenteon alla olevien asioiden revitteleminen ei ainakaan kirkasta kuvaa näistä vaaleista.

Kuten jo aikaisemmin on täällä tarinoitu, neljä teemaa on ylitse muiden:

  • Ilmastonmuutos
  • Talous
  • Sosiaalinen oikeudenmukaisuus
  • Ikääntyminen
Siinä ovat ne teemat, joita testaamalla järkevä ehdokas löytyy. Sekään ei ole ihan yhdentekevää, millaisilla henkilökohtaisilla ominaisuuksilla ehdokas on varustettu. Vallan käytävillä tallaaminen vaatii vähän muutakin kuin kivan hymyn.

2 kommenttia:

hukkajukka kirjoitti...

Listaasi voisi - erityisesti europarlamenttivaalien ollessa kyseessä - lisätä tietoyhteiskuntapolitiikan. Se on enenevässä määrin ajankohtainen ja europarlamentilla on siihen suuri vaikutus.

Toisaalta itse olen valitettavasti päätymässä siihen, että aletaan olla tilanteessa, jossa vain ilmastonmuutoksen torjuminen on tärkeää - kaikki muut asiat ja tavoitteet ovat täysin toisarvoisia ja voivat väistyä sen tieltä, mikäli asia ei muuten etene.

Vaiheinen kirjoitti...

Olet oikeassa. Tietoyhteiskuntapolitiikka on yhä edelleen keskeinen ja kasvava osa siinä miten talous järjestyy. Europarlamentilla on siihen vaikutuksensa ja siellä näyttää olevan onneksi järkevä ymmärry siitä, että kyse netissä on myös käyttäjien oikeuksista.

Mikäli ilmastonmuutos päästetään lyhytnäköisen politiikan vuoksi kriisiytymään, niin käy juuri kuten kuvailet. Muut asiat väistyvät vaikka väkisin keskeiseltä agendalta, mikä ei oikeastaan ole edes tavoittelemisen arvoista. Parempi olisi hoitaa ongelma ennakoiden ja siten, että yhteiskuntaa voitaisiin kehittää muutenkin kuin reagoimalla kriisiin.