sunnuntaina, toukokuuta 31, 2009

Some day classic: Fadeaway

Sunday classic-sarjassa on vuorossa teemasoitto ja aiheena "paras kesäbiisi". Ensin mieleen tulivat aivan hakematta yhdysvaltalaisen The Lovin' Spoonful-bändin Summer in the City (video) sekä brittiläisen Joe Cockerin versio samasta biisistä. Tästä biisistä on myös tehty varmaan kaikkien aikojen paras suomalainen cover eli Dannyn Kesäkatu.

Toinen välitön idea kesäbiisiksi on George Gershwinin Porgy and Bess-oopperaan säveltämä Summertime, josta on tehty lukuisia versioita. Näistä kenties mieleenpainuvimmat saattaisivat olla yhdysvaltalaisen Janis Joplinin laulettu versio tai sitten Miles Davisin tulkinta vuodelta 1958.

On kuitenkin yksi bändi, jonka musiikki on parhaimmillaan niin kesäistä kuin kesä vaan voi olla:

Fadeaway on Laika & the Cosmonautsin kappale yhtyeen toiselta studioalbumilta Surfs You Right vuodelta 1990.

Laika & the Cosmonauts aloitti uransa vuonna 1987 ja ensimmäinen albumi C'mon Do the Laika! ilmestyi vuonna 1988. Yhtye päätti uransa vuonna 2008 Suomessa ja Yhdysvalloissa pidettyyn kiertueeseen.

Yhteensä kahden vuosikymmenen varrella Laika & the Cosmonauts julkaisi 6 varsinaista studioalbumia, yhden Yhdysvaltojen markkinoille tarkoitetun kokoelman, yhden live-albumin sekä yhtyeen uran päätteeksi Cosmopolis-kokoelman.

Laika & the Cosmonautsin musiikkia on usein kutsuttu surf rockiksi. Yhtyeen soundi nojaa myös suomalaisen rautalankamusiikin perinteeseen ja rikkoo erilaisia raja-aitoja.

Uransa aikana yhtye teki yhteensä 6 Yhdysvaltojen kiertuetta ja saavutti myös siellä mainetta ja arvostusta musiikkipiireissä. Esimerkiksi metallibändi Ministryn Al Jourgensen on kutsunut Laika & the Cosmonautsia fraasilla "the best fucking band in the world."

Instrumentaaliyhtyeenä Laika & the Cosmonauts ei koskaan murtautuut niin kutstutun suuren yleisön suosioon, vaan jäi pikemminkin laadukkaaksi genre-bändiksi.

Kotimaassa Laika & the Cosmonautsin voi muistaa esimerkiksi siitä, että se toimi myös Sodankylän elokuvajuhlien niin kutsuttuna house-bändinä useita vuosia.

Yksi huikeimmista elokuvan ja surf-rockin yhdistelmistä nähtiin silloin, kun bändi soitti musiikin Fritz Langin sci-fi-klassikkoon ja mykkäelokuvaan Metropolis vuonna 2005 Sodankylässä ja myöhemmin keväällä 2006 Helsingissä Bio Rexissä. Ainakin jälkimmäinen näistä oli kuulijalleen sangen antoisa kokemus.

Yhtyeessä soittivat:

  • Mikko Lankinen, kitara
  • Janne Haavisto, rummut
  • Matti Pitsinki, urut ja kitara
  • Tom Nyman, basso
Lähteitä ja lisätietoja:
Videon lähde: YouTube.

15 kommenttia:

Ink Narrative kirjoitti...

Ihan outo biisi ja bändi, mutta mukava oppia tuntemaan.

peteer kirjoitti...

Hieno. Ylisanoja tulee nyt vaan mieleen. Laika & The Cosmonauts Lukeutuu omiinkin kotimaisiin ykkösiin. Livenä en tosin ehtinyt koskaan valtettavasti nähdä.

Joku ns. blogituttu haikaili hiljattain nykyaikaisen kansallisen perinteen perään. Hehkutti ottavansa läppärin selkään ja kumpparit jalkaan, lähtevänsä kiertämään Suomea kuin Lönnrot. Kummallista kun tuntuu, että juuri tuossa tyylikkäässä Lankisen rautalangassa helisisi, positiivisessa mielessä jonkinlainen osa suomalaiskansallisuutta.

Jael kirjoitti...

Bändin nimi on kyllä kovin tuttu mutta tuotantoa en tunne. Kuulostaa ihan hyvältä ja sopivalta kesäisiin iltoihin tämä biisi.

Halo Efekti kirjoitti...

Kyllä tässä helisee kesä! Heleät surfsoundit tuovat kesän aina mieleen.

Olen Laika & Cosmonautsia myös kuullut livenä (kesällä!) Lepiksen ja Kissamaun keralla.

SusuPetal kirjoitti...

Runsauden pula oli tosiaankin edessä, kun valitsi kesäbiisiä, liian monta tuli mieleen.

Laika & The Cosmonautsin tiedän, mutta en ole koskaan kovin aktiivisesti kuunnellut, ei ihan genreäni.

juanita kirjoitti...

minäkään en ole laikaa ja kosmonautteja koskaan aktiivisesti kuunnellut, mutta kyllähän tää instrumentaali-rautalanka hyvältä ja etenkin kesäiseltä kuulostaa :) ai hitsi, tuo leffakokemus on ollut varmaan ihan huippu!!

Vaiheinen kirjoitti...

Kari,
Oppia ikä kaikki :-)

peteer,
Kyllä. Laika on tai oli ihan ykkänen näistä kotimaisista. Livenä ehdin jonkun kerran näkemään ja bändi toimi erinomaisesti myös siten.

Tuo on hyvä havainto, että Laikassa on jotain perikansallista kulttuuria.

Yaelian,
Koitin etsiä paria vieläkin kesäisempää biisiä, mutta valitettavasti verkosta ei oikein löytynyt videomateriaalia. Laika on sellaista sujuvaa meininkimusaa.

Halo Efekti,
Helisee ja surfaa kesät. Se on jotenkin leppoisaa, mutta sopivasti rokkaavaa menoa.

SusuPetal,
Älä muuta sano. Ajatteli itsekin varsin motaa kipaletta ennen kuin tajusin ilmiselvästi päätyväni Laikaan:-)

juanita,
Se Metropolis oli TODELLA hieno Laikan musalla varustettuna ja näkyy siihen liittyvä teemabiisi olevan tuolla uusimmalla kokoelmallakin. JA ovat soittaneet sitä myös ihan tavallisilla keinkoillakin.

Anonyymi kirjoitti...

Laikaa ei ole tullut kuunneltua, mutta olihan siinä suomalainen suven tuntu. Ihan ehtana.

Tuo Gershwinin Summertime käväisi minunkin mielessäni, päädyin sitten toiseen, mutta tykkään siitä jostain käsittämättömästä syystä. Tuo Janiksen tulkintahan nyt oli tietty aivan omaa luokkaansa.

Anonyymi kirjoitti...

Loistava kesäbiisi!

(olisi ollut ne kaksi muutakin :) )

Tuon kesäkonsertin osalta lyö tyhjää. Tai no, on siihen kaksi vaihtoehtoa ja veikkaisin Lounaispuistoa...

Timo Kyttä kirjoitti...

Täältä aina oppii uutta, bändin nimi on tuttu, mutta yhtään kappaletta en heihin osannut yhdistää. Kesäistä menoa!

tv: Timo

Vaiheinen kirjoitti...

Hirlii,
Summertime on standardi ja klassikko sekin. Janiksen veto on aika riipivä. Itse diggailen tuosta Miles Davisin instrumentaalista.

lepis,
No eikö olekin:-) Jaa-a, enpäs tiedä missä olette Halo E:n kanssa olleet.

Timo,
Oppia ikä kaikki. Laikalla ei sellaista varsinaista listahittiä olekaan. Levyittäin kunnollista surf-meininkiä vaan...

Halo Efekti kirjoitti...

Lepis on unohtanut siis että Laika kosmonautteineen oli Total Balalaika Shown lämmittelyesiintyjiä. 12.6.1993 oli tarkka päivämäärä :)

Vaiheinen kirjoitti...

:-) Et satu kellonaikaa muistamaan? :-)

Halo Efekti kirjoitti...

;D En, kun päiväkin piti varmistaa wikipediasta...

Anonyymi kirjoitti...

Se oli sitten SE toinen mielessäni pyörinyt vaihtoehto kuitenkin... Mnnn... Että sillei!

No, konserttihan alkoi klo. 18:00 ja jatkui sinne yhdentoista hujakoilla ;D

Ja mulla on muuten vielä T-paita tallella (ja kunnossa)!