lauantaina, toukokuuta 02, 2009

Google osaa ennustaa?

Googlen hakutulosten tilastoissa sikainfluenssan leviäminen näkyi jo ennen kuin se nousi otsikoihin. Tilastoissa näkyy piikki ihmisten tekemissä kyselyissä, jotka liittyivät influenssaan.

Terveysviranomaisten kyseltyä tietoja asiasta, Google pisti pystyyn kokeellisen Experimental Flu Trends for Mexico-saitin. Tilastoista voi päätellä millä alueilla kyselyjä on tullut eniten sekä niiden tilastollinen ajankohta. Googlen mukaan tiedoista ei voi päätellä yksittäisten käyttäjien toimia, vaan esitys perustuu laajan käyttäjäjoukon antamiin tuloksiin.

Google korostaa, että kyseessä kokeellinen versio menetelmästä ja että sen luotettavuutta pitää vielä parantaa.

* * *

Asia on itseasiassa hyvinkin mielenkiintoinen. Esimerkiksi kuvatunlaisessa epidemiatilanteessa ihmiset reagoivat asiaan todennäköisesti aikaisemmin kuin mikään virallinen taho, jonka täytyy ensin saada jotain aineistoa kasaan. Ihmiset luontaisesti selvittävät asiaa usein ensin itse.

Tavallaan kyse on siitä, että miten havaita laajoja ihmisten huolenaiheita nopeasti tai alueellisesti.

Mihin muuhun tällaista ideaa voisi käyttää?

Ajatellaanpa nyt vaikka poliittisten tai yhteiskunnallisten kiinnostusten skannaamista. Se on politiikassa hyödyllinen tieto, mitkä aihealueet kiinnistava kansalaisia milloin ja missä.

Tuo idea toki osoittaa tällaisen tiedon käytön ongelmallisuuden eli tietoja voisi käyttää myös hyvinkin spekulatiivisiin asioihin.

Tekniikkaan liittyy myös ongelmia eli tilastoja on mahdollista tulkita väärin tai joissain tilanteissa ihmiset eivät yksinkertaisesti käytä hakukonetta, vaan etsivät tietonsa muuten tai eivät ylipäätänsä etsi mitään, koska ei tarvitse. Metodologian luotettavuuden selvittäminen on muutenkin varsin avainasemassa.

Googlen kokeellinen idea voi olla siis hyvinkin hyödyllinen, mutta vapaa Isoveli-näkökulmasta se ei ole.

Ei kommentteja: