keskiviikkona, toukokuuta 13, 2009

Keskiviikkospekulaatio: Järki ja oikeus

Olikohan se nyt niin, että nuorempana sitä luotti järjen ja oikeuden voittoon? Kyse oli enemmänkin aikataulusta, eikä siitä etteikö jonkunlainen järki joskus voittaisi.

Vuosien varrella on saanut huomata, ettei se järki aina voita, oikeudesta puhumattakaan. Järki tai oikeus eivät voita mitenkään automaattisesti. Ilmeisesti myös hölmöille päätöksille ja teoille on paikkansa evoluution kierrossa. Se asian kanssa on vain elettävä, mutta onneksi ei ilman sitä että itse voi vaikuttaa.

On se tietysti niinkin, että järkeä ja oikeutta ei saa, ellei sitä hae.

Tarkemmin ajatellen niin järki kuin oikeuskin ovat reaalimaailmassa varsin suhteellisia asioita. Ne ovat niin kuin ne kirjoitetaan, mikä riippuu siitä kuka kirjoittaa.

Voidaan tietysti ajatella, että olisi olemassa jokin absoluuttisesti oikeassa oleva järki ja oikeus, mutta sellainen kuuluu enimmäkseen filosofiseen kirjallisuuteen.

Olikohan tässä tänään mitään järkeä?

* * *

Tässä on sen sijaan selvää järkeä.

Porkkanamafia tempaisee jälleen Helsingissä. Tällä kertaa kohde on Tavastia 9.6.2009 klo 19-02. Tilaisuuteen on kiinnitetty Asa, Regina ja Reino Nordin Ystävineen, jotka esiintyvät hyvän asian vuoksi ilman palkkiota. Liput ovat kympin ja tulot käytetään lyhentämättömän Tavastian energiatehokkuuden parantamiseen. Se tarkoittaa modernia valaistusta, jonka suunnittelee Mikki Kunttu.

Eikä tässä vielä kaikki.

Siteerataan Porkkanamafian blogia sellaisenaan:
"Paikallisten tempausten jatkoksi Porkkanamafia kilpailuttaa loppuvuoden aikana sähköyhtiöt. Kansallisen tempauksen tarkoituksena on saadaa aikaan uutta tuulivoimaa. Tempauksen teemana on Suomi-Ruotsi -hiilimaaottelu. Tällä hetkellä suomalaisen hiilijalanjälki on kaksinkertainen ruotsalaiseen verrattuna. Valtioiden päästöleikkaustavoitteiden välimatka on vielä häpeällisempi".
Juuri niin.

Kuluttajien paineella saadaan lisää kysyntää uusiutuvalle energialle ja sitä siis kannattaa rakentaa. Se taas tarkoittaa yhä enemmän painetta vaihtaa koko energistrategiaa kestävämpään suuntaan.

Kuluttajat ovat markkinatalouden vahvin vipuvarsi.

Ei kommentteja: