lauantaina, helmikuuta 21, 2009

Muistutus vaaleista

Vaaleilla ei tässä yhteydessä tarkoiteta blondeja kaunottaria, vaan europarlamenttivaaleja, jotka ovat ovella.

Seuraava europarlamenttikausi ja EU:n toiminta kansainvälisessä ympäristössä voi hyvinkin olla yksi tämän sukupolven ratkaisevimmista, mitä tulee tulevaisuuden mahdollisuuksien turvaamiseen.

Jos pohtii poliittista agendaa, niin muutama asia on ylitse muiden:

  • Ilmastonmuutos. Lähivuosina ratkaistaan onko maapallolla mahdollista selvitä muutoksista ilman, että lämpötila nousee vaaralliselle tasolle. Reippaista päästövähennyksistä ja niiden vaatimista muista toimista päättäminen ei saa odottaa enää hetkeäkään ja jo nyt tehdyt päätökset ovat täysin riittämättömiä.
  • Talous. Talouden rakenteiden ja mekanismien uudistaminen on saatava vauhtiin, jotta talouden mekanismeilla pystytään tukemaan kestävää kehitystä, sopeuttamaan ihmisen aiheuttama kuormitus realistiselle tasolle sekä turvaamaan edellytykset terveelle taloudelliselle toiminnalle, yrittämiselle ja markkinoille.
  • Sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Suurten taloudellisten muutosten seurauksena on myös sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen kiinnitettävä erityistä huomiota, sillä voimakkaat muutokset kirpaisevat aina ensin kaikista köyhimpiä ja niitä, joilla ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia talouden mullistusten edessä.
  • Ikääntyminen. Eurooppa ikääntyy ja työelämän vaatimukset muuttuvat. Suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle näinä vuosina, on moni työpaikka ja yhteiskunta yleisestikin suurten muutosten edessä. Tehokkuusvaatimukset lisääntyvät ja työssäjaksamisesta on tulossa hyvin keskeinen teema. Yhteiskuntien on kannettava samaan aikaan velvollisuutensa eläköitymisestä ja pidettävä huolta myös muiden ikäluokkien mahdollisuuksista.
Mitä muuta?

Jos edes noissa asioissa tapahtuu kehitystä se on paljon. Kaikki edellä kuvatut asiat ovat yhteisiä Euroopalle ja varsinkin kaksi ensimmäistä suorastaan edellyttävät EU:n aktiivisuutta ja päätöksentekokykyä.

Noiden asioiden käsitteleminen poliittisilla areenoilla vaatii suoraselkäistä osaamista. Tavallisen poliittisen pelailun ja pikkuasioilla näpräämisen aika on ohi.

On vaikeaa ymmärtää miksi puolueet asettavat jotain julkkisehdokkaita, koska nyt ei todellakaan ole aika ajaa mitään yksittäisiä pikkuasioita, joiden avulla toiset saisivat kuluttaa yhä enemmän.

EDIT klo 21.17
Niin, se piti vielä sanoa, että Luonnonsuojeluliitto on julkaissut 12 eurovaaliteesiä, joihin kannattaa niinikään tutustua.

Ei kommentteja: