perjantaina, helmikuuta 13, 2009

Ilmastoasiat lapasesta?

Toimittaja Pasi Toiviainen kysyi Ilmatieteen laitoksen edustajilta millaisella todennäköisyydellä ilmastonmuutos pysyy tavoitteeksi asetetussa 2 asteen lämpötilan nousussa. Yhden arvion mukaan todennäköisyys on enää vain 5 %, joidenkin arvioiden mukaan vähemmän.

Toiviaisen mukaan "meillä on siis karkeasti ehkä joku 97 prosentin todennäköisyys sille, että maapallo lämpenee enemmän kuin pidetään yleisesti vaarallisena".

Käsitys tilanteesta on hiljelleen muodostunut sellaiseksi, että vuoteen 2050 mennessä hiilidioksidipäästöjen vähennyksen pitäisi olla 100 % ja teollisuusmaiden päästövähennysten olisi syytä tapahtua vieläkin nopeammin. Sen jälkeen hiilen kierron pitäisi muuttaa suuntaansa.

Toiviaista lainaten: "Homma on lipeämässä lapasesta". Homma on tosiaan lipeämässä, jos muutos ei tapahdu pian.

* * *

Suomessa eduskunnassa käsittelyssä oleva ilmasto- ja energiastrategia ei edusta sitä muutosta, joka olisi välttämätöntä vaarallisten rajojen ylittymisen estämiseksi.

Luonnonsuojeluliiton Leo Stranius on ollut eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa kuultavana kansallisesta ilmasto- ja energiastrategiasta. Katso esitys. Selkeää kuvausta siitä, että meillä on vaihtoehto ydinvoimakeskeiselle strategialle olemassa.

Ei kommentteja: