keskiviikkona, helmikuuta 18, 2009

Ilmastoheijastuksia

Kreikasta kuuluu myönteisiä ilmastouutisia, kertoo 350-kampanja.

Kreikassa kehitysasioista vastaava ministeri Kostis Hatzidakis sanoi kannattavansa maan energiapolitiikan laadinnassa uusiutuvia energiamuotoja. Samalla hän ilmaisi vastustavansa sekä hiiltä, että ydinvoimaa.

Ajankohtaisessa aiheessa ovat olleet liikkeellä aktiivisesti kreikkalaiset ympäristöryhmät, kuten WWF. Heiltä riittää kiitoksen sanoja ministerille. Heidän tavoitteenaan on varmistaa se, että Kreikka olisi EU:n eturintamassa kestävän ja kilpailukykyisen vihreän energiatalouden rakentamisessa ennen YK:n Kööpenhaminan ilmastokokousta kuluvan vuoden joulukuussa.

* * *

Painostusryhmät ovat liikkeellä myös Yhdysvalloissa ja siellä on tarkoitus järjestää 2.3.2009 kaikkien aikojen suurin ilmasto- ja energia-asioiden lobbauspäivä osana Powershift '09-kampanjaa.

Kuten esimerkiksi It’s Getting Hot In Here-blogi sanoo, demokratiasta tässä on myös kyse (katso vaikka video).

* * *

Yleisesti ajatellen tilanne näyttää jatkuvasti pahemmalta ja tutkijat esittelevät yhä huolestuttavampia tuloksia.

Kuten Leo Stranius kirjoittaa SLL:n ilmastoblogissa, hallitus pitää kriisikokouksia esimerkiksi talouden tai vaikka työllisyyden tiimoilta ja samalla hän ehdottaa:
"Olisi ehkä paikallaan, että nyt kutsuttaisiin ympäristöjärjestöt ylimääräiseen istuntoon keskustelemaan siitä, millä toimilla ilmastokriisi voitaisiin vielä torjua."
Niin. Olisikohan poliittisella tasolla aika ottaa tilanne Suomessakin tosissaan ja ryhtyä toimeen?

Jos muu ei argumentiksi poliittiselle eliitille auta, niin kannattaa miettiä millaiseen monttuun Suomi itsensä kansainvälisessä ilmapiirissä ajaa, mikäli jatkamme nykyistä vähättelevää linjaa samalla kun vihreä teknologia, vihreä energiatalous ja kestävä tekemisen malli leviää maailmalla.

Ei kommentteja: