Nero?
Pohjois-Italiassa on liikennevalojärjestelmä, joka toimii siten, että jos autoilijat ajavat päin punaista valoa tai tekevät muun rikkeen, he saavat automaattisesti 150 euron sakot. Lericin kaupungin poliisipäällikkö huomasi vuonna 2007 sakkojen määrässä jotain omituista, sillä automaattinen järjestelmä tuotti poikkeuksellisen paljon sakkoja.
Selvityksessä ilmeni, että valojärjestelmässä keltainen valo vaihtui punaiseksi kolmen sekunnin jälkeen, vaikka keltaisia olisi pitänyt näyttää viisi sekuntia.
Nyt järjestelmän ohjelmoija on määrätty kotiarestiin ja viranomaisten sekä yritysjohtajien epäilleen tienneen ja hyötyneen ylimääräisistä sakkotuloista. Ohjelmoijan asianajaja kutsuu häntä neroksi, jota maailma kadehtii. Ohjelmoijalla ei asianajajan mukaan ole koskaan ollut yhteyksiä sakoista hyötyneisiin paikallisiin viranomaisiin.
* * *
Mitä tästä opimme?
Ei riitä, että tietoteknisiä ratkaisuja testaavat pelkästään tietotekniikan ihmiset. Se vaan ei ole enää niin, että tietotekniikka olisi jokin erillinen saarekkeensa normaalista katujärjestä.
Ohjelmistot ja niiden virheet tekijöineen ovat lähtökohtaisesti inhimillisiä asioita, joita kohtaamme omassa ympäristössämme joka päivä.
Tietoyhteiskunnassa pienillä teoilla saa aikaiseksi suuria vahinkoja.
Sopii siis opetukseksi vaikkapa sähköisen äänestämisen kokeilun, poliisin estolistojen tai vaikkapa urkintalain kohdalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti