maanantaina, helmikuuta 23, 2009

Politiikkaa vai ei?

MIT:n tutkijat (MIT’s Joint Program on the Science and Policy of Global Change) ovat julkistaneet tutkimuksen, joka käsittelee ilmaston lämpenemistä vuosisadan loppuun mennessä kahdessa eri skenariossa. Joko on ilmastopolitiikkaa tai ei.

Mikäli ilmastopolitiikkaa ei synny, on tutkimuksen mukaan 9 %:n todennäköisyys, että maapallon keskilämpötila nousee yli 7°C vuoteen 2100 mennessä ja alle 1 %:n todennäköisyys sille, että tässä skenariossa lämpötilan nousu jää alle 3°C:n. Lämpötilan nousun mediaaniarvo on 5,1°C. Vuonna 2002 tehdyssä vastaavassa tutkimuksessa sama arvo oli vain 2,4°C.

Arviot ovat siis tällä vuoskymmenellä synkistyneet.

Olisiko politiikasta sitten hyötyä?

Skenario, jossa ilmakehän hiilidioksidipitoisuudet saadaan rajoitettua 550 ppm:ään vuoteen 2100 mennessä rajoittavat tutkimuksen mukaan merkittävästi myös lämpötilan nousua. Tässä skenariossa 90 %:n todennäköisyydellä ilmastonmuutoksen aiheuttama lämpötilan nousu saadaan rajoitettua alle 3°C:een.

Tuo 3°C:n lämpötilan nousu on tosin asteen tai kaksi ylitse sen, mitä monissa arvioissa pidetään lämpötilan nousun vaarallisena tasona. Jo 2°C lämpötilan nousulla arvioidaan olevan vakavia seurauksia maapallon ympäristölle ja ihmisen taloudelliselle toiminnalle. Lämpötilan nousun rajoittaminen 2°C:een on asetettu esimerkiksi Euroopassa tavoitteeksi.

Joka tapauksessa ero siihen, että poliittisia päätöksiä ei synny, on siis merkittävä.

Tuo parempi skenario ei tapahdu itsekseen, vaan päätöksiä tarvitaan ja pian.

Kannattaa huomata myös se, että menossa oleva taloudellinen taantuma ja sen tuotannollisen aktiivisuuden lasku ei ongelmaa hoida, sillä kuten WWF:n Keith Allott sanoo Guardianissa, tämä taantuma voi ostaa meille aikaa vuosisadan loppuun mennessä vuoden tai kaksi.

Ihmiskunnalta olisi viisas veto olla testaamatta, onko Nasan ilmastospesialisti Jim Hansen oikeassa väittäessään, että tässä on vain 4 vuotta aikaa pelastaa maapallo.

(via DeSmogBlog)

EDIT 24.2.2009
Climate Progress kommentoi samaa tutkimusta toteamalla MIT:n tulleen nyt ilmastorealistien joukkoon.

Ei kommentteja: