lauantaina, helmikuuta 07, 2009

Kalervo Palsa: Kuolema ja intohimo

Sattuipa tuossa Rosebudin kirjakaupassa käväistessä käsiini sellainen harvemmin nähty undergroud-teos kuin Kalervo Palsan Kuolema ja intohimo (2. painos vuodelta 2002).

Vuonna 1987 edesmenneen Palsan sarjakuvista koostuvan albumin on postuumisti toimittanut jo itsekin edesemennyt fil. tri. Pekka Rönkkö.

Albumi sisältää 9 Palsan 1960-70 luvuilla piirtämää tarinaa sekä Pekka Rönkön ja Erkki Pirtolan kirjoitukset Palsasta.

Palsan sarjakuvissa käsitellään kuolemaa, seksuaalisuutta ja yhteiskunnallisia kysymyksiä isommassa tai arkipäiväisemmässä mittakaavassa. Piirrokset ovat hetkittäin naivistisia ja tekstistä paistaa läpi sarkasmi ja varsin radikaali yhteiskunnallinen ajattelu. Kertomukset ovat usein unenomaisia, painajaismaisia tai surrealistisia kuvauksia jostain hetkestä tai ajatuksesta.

Osa tarinoista, kuten esimerkiksi sympaattinen Paluu on ollut kirjoittajalleen varmaankin hyvin henkilökohtainen. Pääosa albumin sarjoista menee kuitenkin reippaasti ronskin ja jopa raa'an mielikuvituksellisuuden puolelle, kuten esimerkiksi Heittäytyminen.

Yksi teema tuntuu olevan fasismi ja siihen kytkeytyvä seksuaalisuus tavalla tai toisella kuten vaikkapa sarjoissa Risti ja hakaristi sekä Battler Britton ja "Operaatio proteesi".

Kuvauksissa esiintyvä mahdollinen huumori on sysimustaa.

Oman aikansa yhteiskunnallisessa ilmapiirissä näiden teosten teemat ja sisällöt ovat olleet tavanomaisen kekseliäisyyden tuolla puolen, pelkästään mielikuvitusta, ilman vastinetta reaalimaailmassa. Pelottavinta Palsan ajankohtaisuudessa on kenties se, että enää se ei mene ihan noin, vaan maailmamme on kokemushimossaan synnyttänyt Palsan kuvaamaa maailmaa mielikuvituksen rajan tälle puolen.

Vaikka kyse on sarjakuvasta, teos ei sovellu lapsille tai herkemmille aikuisille. Lisäksi ahdasmieliset saattavat ahdistua teosta lukiessaan.

2 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Minulla on eräs Palsan sarjakuvakirja nimeltä "Eläkeläinen muistelee". Kirja on todella rankka ja irstas. Minun oli vaikea löytää siitä sellaista punaista lankaa, mutta kenties pitää lukaista se uudelleen joku kerta. Viime kerrasta on jo aikaa.

Vaiheinen kirjoitti...

"Rankka ja irstas" saattaisivat kenties jonkun mielestä sopia myös joihinkin tuon Kuolema ja intohimo-opuksen pätkiin.

Pinnan alla siellä on kuitenkin jotakin...