lauantaina, helmikuuta 14, 2009

Panostukset vihreään teknologiaan?

Microsoft Finlandin tietoyhteiskuntajohtaja Max Mickelsson kirjoittaa Digital Economy-blogissaan Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmerin puheesta Demokraattisen puolueen Edustajainhuoneen ryhmän kokouksessa.

Ballmer analysoi siinä menossa olevaa tgalouskriisiä ja siitä ylösnousemista. Puheeseen mahtuu koko joukko pointteja, joista pari ansaitsee tulla noteeratuksi.

Lamasta nousuun tarvitaan hänen mukaansa kolmea asiaa:

  • Velan määrä suhteessa bruttokansantuotteeseen tulee saada laskuun.
  • Luottamus on palautettava
  • Nousu alkaa vain innovaatioiden ja tuottavuuden kasvun avulla. Lisäämällä elvytystoimissa vain julkisen talouden kokoa ja syventämällä velkataakkaa, se ei onnistu.
Tuossa ei sinänsä ole mitään uutista, mutta viimeisin pointti kannattaa huomata. Esimerkiksi nyt Suomessa osa poliitikoista vaatii ja vaatii valtiolta lisää rahaa erilaisiin kohteisiin ja elvytystä haukutaan riittämättömäksi.

Se vaan on niin, että pelkästään ottamalla lisää velkaa ja paisuttamalla julkista taloutta ei päästä montusta pois kuin kenties hetkeksi ja sen jälkeen kuilu on entistäkin syvempi. Tarvitaan innovaatioita ja tarvitaan rakenteellisia muutoksia. Tarvitaan oppimista.

Ja tuota oppimista meiltä nyt puuttuu. Näyttää siltä, että elvytyksen nimissä halutaan tehdä uudestaan samoja virheitä, jotka meidät on nykyiseen tilaan saattaneet.

* * *

Ballmer asettaa Yhdysvaltojen julkiselle vallalle pari tavoitetta:
  • Tarvitaan hyviä ja oikeaan osuvia investointeja ja tarvitaan johtajuutta.
  • Investointeja tarvitaan perusopetuksesta perustutkimukseen ja panoksia tarvitaan varsinkin matematiikan, luonnontieteiden ja insinööritaidon puolella.
Nämä opit olisivat Suomessakin kelvollisia. Ballmer konkretisoi asiaa vielä siten, että on uskallettava panostaa vihreään teknologiaan, vaihtoehtoisiin energialähteisiin, bioteknologiaan, parallell computingiin ja quatum computingiin.

* * *

Mickelsson peilaa Ballmerin puheen teemoja Suomen tilanteeseen ja esittää pari hyvää kysymystä:
  • Missä ovat panostukset esimerkiksi opetustoimen ja oppimisen saattamiseksi tieto- ja viestintäteknologian avulla tälle vuosituhannelle?
  • Paljon on tiekorjausta ja muuta infrahanketta, mutta missä ovat rohkeat investoinnit vihreään teknologiaan?
Niinpä. Missä on se poliittinen rohkeus, jota tarvitaan asioiden saattamiseksi kestävämmälle uralle?

Nyt hallitus, eduskunta ja poliittinen elämän valtavirta tuijottaa peruutuspeiliin nähdäkseen niitä vanhoja keinoja elvyttää ja samalla koko auto on matkalla ojaan.

Lamasta nouseminen rakennetaan nyt pitkälti materiaalisen kulutuksen kasvuun ja talouden kasvun tukemiseen sitä kautta. Tuolla keinolla päästään kyllä ylös lamasta, mutta nurkan takana odottaa jotain paljon pahempaa, kun ympäristön ylikuormituksen vaikutukset heijastuvat koko voimalla myös talouteen.

Siksi nyt olisi aidosti oiva paikka tehdä päätöksiä, jolla tuota kehityksen suuntaa käännetään. Sitä rohkeutta vain ei poliittisesta elitistämme näytä juurikaan löytyvän.

* * *

Meidän olisi vihdoin aika oppia, että Maa ei ole ääretön eikä rajaton.

Ei kommentteja: