keskiviikkona, helmikuuta 04, 2009

Taas ne tulee

Puhelinluettelot pääkaupunkiseudulla nimittäin. Toisen luetteloiden pakkojakelijan eli Fonectan tiedotteen mukaan luetteloiden painos on hulppeat 725 000 kappaletta ja niitä selaa 59 000 pääkaupunkiseutulaista viikossa.

Se toinen jakelija on Eniro. Kaiketi saman suuntaisia numeroita heilläkin on eli pääkapunkiseudulla jaellaan kohta pitkälti toista miljoonaa puhelinluetteloa, joiden hyödyllisyyttä nykyaikana voi epäillä vahvasti.

Fonectan mukaan luetteloiden ympäristöystävällisyyttä on selvitelty. Puhelinluetteloiden luonnonvarojen kulutus on vähäiseksi todettu verrattuna mm. moniin kotitaloustoimiin ja liikenteeseen. Tiedotteen mukaan yhtään puuta ei näiden EU-Kukka-ympäristömerkillä varustettujen luetteloiden vuoksi kaadeta.

Oli miten oli. Jos nämä luettelot ovat turhia ja tarpeettomia, eivät ne lisäisi yhtään ympäristöystävällisyyttä saapuessaan postiluukusta sisään.

Siispä postiluukun viereen voi sijoittaa tyylikkään "Ei puhelinluetteloita" plakaatin sen "Ei mainoksia"-merkinnänä viereen.

Miksi muuten tuo "Ei mainoksia, kiitos!"-kehoitus ei riitä kattamaan näitä puhelinluetteloita? Markkinoinnistahan siinä ainakin osittain kyse.

(Via Kulutusjuhla)

5 kommenttia:

Piia kirjoitti...

Olen minä melkein niille käyttöäkin keksinyt silloin kun vanhasta sängystä hajos jalka, sai puhelinluetteloil mukavasti tuettua...

Mari Koo kirjoitti...

Jostakin hämmentävästä syystä puhelinluetteloa pidetään "julkisena tiedotteena". Siksi se "Ei mainoksia" ei riitä.

Kumma juttu, että ei voida siirtyä takaisin siihen käytäntöön, jossa kotiin tuli lappu, jolla luettelon sai noutaa.

Vaiheinen kirjoitti...

Piia,
Hyvä homma, että niille jotain käyttöä löytyy. Vuosiin en ole tarvinnut edes sitä karttaosaa...

MariKoo,
Samaa mieltä. Se lappusysteemi olisi paperista puhelinluetteloa tarvitseville ihan kelpo systeemi. Mutta kysehän ei ole ihan siitä. Fonecta ja Eniro myyvät yrityksille kalliisti erilaista näkyvyyttä noissa luetteloissaan ja keräävät isot rahat niistä. Kun luettelot pakkojaetaan, firmat pääsevät kertomaan kuinka hyvin nuo mainokset leviävät.

Tosiaankin, kummallisesti ne luettelot ovat minusta aika vähän julkisia tiedotteita, mutta minkäs teet.

Anonyymi kirjoitti...

Minä kaipasin mahdollisuutta saada puhelinluettelo CD:llä jo toistakymmentä vuotta sitten, kun CD-asemat tulivat tietokoneisiin. Nyt on netti ja nettiluettelot, eikä edes CD:tä enää tarvitsisi mihinkään.

Helsingin puhelinluettelot taitaisivat muodostaa muutaman kilometin korkuisen pinon päälekkän ladottuina, olisi siinä pinon äärellä ihmettelemistä itse kullakin. Ehkä maailman suurin ja tarpeettomin pino.

Vaiheinen kirjoitti...

CD:llä se puhelinluettelo olisi ihan hyvä. En tiedä myykö Fonecta tai Eniro sellaista. Netistä tai puhelimella soittamalla niitä numeroita saa...

Kyllä. Se olisi maailman joutavin pino. Mitenköhän muuten on, mahtaako vastaava paperikauppa kävynä muissa maissa?