tiistaina, helmikuuta 17, 2009

Käyttämisen vaikeudesta

Keskustelu nettiin tallennettavien tai siellä jo olevien aineistojen omistus-, käyttö- ja levitysoikeuksista käy näinä aikoina varsin kiivaana.

Yksi näkökulma asiaan on ruotsalainen oikeudenkäynti Pirate Bayn oikeudenkäynti, jossa on kyse BitTorrent-verkoissa jaettavasta materiaalista ja oikeudesta jakaa niitä. Tapauksessa on ilmeisen epäselvää melkein kaikki, kuten se mistä tiedoista syytettyjä tarkkaanottaen syytetään.

Toinen näkökulma löytyy Googlen oikeudesta levittää kirjoja ja maksaa siitä kirjalijoille. Google on jo pitkään digitoinut kirjoja ja yhtiötä vastaan nostettiin Yhdysvalloissa kanne, jossa kirjailijat ja kustantajat syytettivät yhtiötä tekijänoikeuksien haltijoiden oikeuksien loukkaamisesta. Nyt tästä on päästy sopuun ja suomalaisillekin kirjailijoille on kerrottu lehtien palstoilla miten po. sopimuksesta pääsee eroon.

Kolmas näkökulma on sitten tuo Facebook ja sen käyttöehtojen muutos, joka antaisi yhtiölle oikeuden käyttää käyttäjien materiaaleja, vaikka käyttäjä sulkisikin oman tilinsä palvelussa. Facebookin Mark Zuckerberg selvittää asiaa blogissaan ja viittaa mm. siihen, että kun käyttäjä lähettää aineistojaan kavereilleen, on myös vastaanottajalla oikeuksia niihin.

Asia on kuitenkin eri tavalla monimutkainen eli kuten TechCruch kirjoittaa, Facebook on sanomassa käyttäjille, että heidän pitäisi luottaa yhtiöön. Se on varsin heikko lähtökohta.

Kaikissa edellä mainituissa tapauksissa on yksi yhteinen piirre. Toisella puolella on iso palveluntarjoaja tai Pirate Bayn tapauksessa sisällöntuottaja ja toisella puolella tavalliset käyttäjät. Googlen ja Facebookin tapauksessa sisältöjä yhtiöt eivät ole tuottaneet, vaan vain alustan. Sisällöt tulevat käyttäjiltä, mutta yhtiöt haluavat niihin jonkinlaisia oikeuksia.

HaloEfekti tuossa aiemman postauksen kommentissa vinkkasi erilaisten yhteisöpalveluiden käyttöoikeuksien vertailusta. Eroja näyttää olevan. Joillekin palveluille ei tuota tuskaa ilmoittaa suoraan, että käyttäjällä on kaikki omistusoikeudet omiin töihinsä, kun taas toiset antavat ymmärtää epämääräisesti, että myös linkin takaa löytyviin aineistoihin yhtiöllä mahdollisesti olisi jotain intressejä.

Immateriaalisten asioiden omistaminen on siis vaikeaa ja erilaisilla yhtiöillä näyttää olevan laaja kirjo erilaisia intressejä ihan tavallisten käyttäjien tuottamaan sisältöön. Kenties asia on yhtiöiden näkökulmasta ymmärrettävissä varautumisena tulevaisuuteen.

Teknologiayhtiöt haluavat patentoida lähes kaiken mahdollisen ja varata mahdollisuuden laskuttaa niistä kenties joskus jotain, oli patenteissa järkeä tai ei. Ilmeisesti samalla tavalla käyttäjäehtoihin halutaan ujuttaa erilaisia pykäliä, joilla palvelut pääsevät hyötymään mahdollisesti joskus arvokkaaksi osoittautuvasta aineistosta.

Valtaosa Facebookin tai muiden yhteisöpalveluiden sisältämästä aineistosta on liiketaloudellisessa mielessä nyt arvotonta, mutta syntyykö tästäkin tulevaisuuden rahasampo juristeille kuten patenttikiistoista on syntynyt?

Tuollainen asenne tosin on yhteisöllisille palveluille pitemmän päälle näivettävä.

Käyttäjän asema ei ole ollenkaan helppo tässä käyttöehtosuossa.

Kuka keksisi sellaisen palvelun, jossa kerralla sitoudutaan ymmärrettäviin käyttöoikeuksiin, joita sitoumuksia voisi sitten jakaa erilaisille palveluille? Siis samaan tapaan kuin OpenID toimii tunnusten kanssa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin selvennetty, Vaiheinen! Ja tuo Halon linkki oli myös erittäin valaiseva.

Samaa mieltä kanssasi, että tuskin niistä mitään rahasampoja näille megayhtiöille syntyy näistä ihmisten lataamista kuvista. Ehkäpä sillä myös toivotaan meidän miettivän kaksi kertaa ennenkuin mitään lataamme minnekkään julkisille alustoille. Tavallaan se vastuu jää siis aivan omalle kontolle. Hyvä niistä asioista on kuitenkin tietää!

Seikkailee tuolla netissä meikäläisenkin kirjoittamaa tekstiä yhden kotimaisen järjestön sivuilla päivityksestä toiseen ja nyt näyttää jopa löytyvän kyseisen järjestön maailman laajuisen kattojärjestön sivuilla. En minä siitä niin moksiskaan ole. Jos ei kerran kukaan ole asiaa pystynyt paremmin kuvailemaan, niin olkoon. Pistää vain huvittamaan. Mutta tietenkin tarkkana, jos niitä alkaa ilmaantumaan jossain ihmeellisissä paikoissa, niin johan on ärähdettävä. Onneksi tuo on niin selkeä tapaus, että sitä on helppo seurata ;)

I.O.Rumdum kirjoitti...

Toisaalta mitäpä jos aletaankin ajatella, että kaikki maailmassa onkin yhteistä? Puretaan copyrightit, trademarkit, patentit, lisenssit ja käyttöoikeudet. Käyttäkööt kaikki kaikkea. Silloin ollaan kaikki tasoissa eikä tarvitse enää tuhlata energiaa "omien" ideoiden varjelemiseen. Stressi vähenee ja ihmisistä tulee onnellisempia.

Vaiheinen kirjoitti...

lepis,
Vastuu on yhteisöllisissä palveluissa omien materiaalien käytöstä on tietysti käyttäjillä. Kuten muissakaan yhteisöissä, ei verkkoyhteisöissä vastuuta voi siirtää alustan ylläpitäjälle. Sen sijaan alustan pyörittäjä ei voi poimia käyttäjiltä oikeuksia miten sattuu, vaan se on myös suhteessa niihin vastuisiin.

I.O.Rumdum,
Ideoita kaiketikaan ei voi patentoida ja noin lähtökohtaisesti avoimen informaation ja tekemisen ideassa on paljon opiskeltavaa ja hyödyttävää. Erilaisten oikeuksien rakenteleminen sinne missä niitä ei välttämättä edes ole, on ajanhukkaa.