maanantaina, helmikuuta 16, 2009

Syistä ja seurauksista

Tundran merkityksestä ilmastonmuutokselle on saatu jälleen lisää tietoa. Suomalais-venäläisen tutkimusryhmän tulosten mukaan jäätynyt maaperä varastoi kasvihuonekaasuja paljon luultua enemmän. Asiasta kertoo YLE Uutiset.

Tulosten mukaan tundran sulaminen aiheuttaisi kasvihuonekaasupäästöt, jotka vastaisivat miltei kolmasosaa päästöistä, joita fossiilisten polttoaineiden käyttö on synnyttänyt sitten 1800-luvun alun.

Aikaisemmin samasta asiasta oli puhetta aikaisemmin, kun hallitusten välisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n tutkija Chris Field kertoi The Washington Postin mukaan siitä, että ikiroudasta saattaa vapautua satoja miljardeja tonneja hiilidioksidia ja metaania. Samassa yhteydessä on viitattu siihen, että vuonna 2007 julkaistu IPCC:n raportti on suosituksiltaan varsin konservatiivinen ja seuraavasta on tulossa selvästi voimakkaampia toimia vaativa.

Mitä ilmeisimmin nyt ei pitäisi tuijottaa vanhaan suosituspatteriin, vaan pyrkiä selvästi voimakkaampiin päästöjen vähennystoimiin. Tutkimus näyttää tällä hetkellä tuottavan varsin kiivasta tahtia yhä huolestuttavampia tuloksia.

* * *

Niille, jotka ajattelevat muutoksen kohdistuvan vain ilmastoon tai sen lämpenemiseen, on tiedossa huonoja uutisia. Ilmastonmuutos uhkaa voimalla myös maailman ruokahuoltoa ja sitä kautta yhteiskunnalliset vaikutukset tulevat suoraan kukkaroomme.

Eräs välitön uhka kohdistuu kalakantoihin, kertoo NewScientist. Kala on hyvin merkittävä proteiinin lähde maapallolla ja asia koskettaa varsin suoraan noin 40 % maapallon asukkaista eli noin 2,6 miljardia ihmistä. Taloudellisesti pulma kohdistuu köyhimpiin maihin ja 20 haavoittuvimmasta maasta sijaitsee Afrikassa.

Ympäiristöllisesti selvimmin ongelma saattaa kuitenkin tulla esille rikkaissa pohjoisen pallonpuoliskon maissa. Jonkin aikaa ilmeisesti selviämme rahoinemme.

Ei kommentteja: