keskiviikkona, helmikuuta 25, 2009

Tähtivaeltajat

Vuodesta 1986 alkaen jaetun Tähtivaeltaja-palkinnon ehdokkaat on julkistettu. Palkinnon jakaa Helsingin Science Fiction Seura ja se luovutetaan vuosittain edellisvuoden parhaalle Suomessa ilmestyneelle tieteiskirjalle.

Ehdokkaat ovat:

Ehdokkaat valinnut raati kertoo tiedotteessaan, että ehdokkaiden valinta oli tällä kertaa tavallistakin hankalampaa, sillä vuonna 2008 Suomessa julkaistiin niin monta erinomaista tieteiskirjaa, etteivät ne kaikki mahtuneet listalle.

Raati huomauttaa myös siitä, että tälle listalle mahtui kaksi kotimaista romaania. Arvovaltaisen raadin mukaan Suomessa kirjoitetaan scifi-kirjallisuutta, joka kestää hyvin vertailun alan kansainvälisiin huipputeoksiin.

Tämä on totta, Suomessa on koko joukko kyvykkäitä sci-fi:n kirjoittajia ja esimerkiksi Johanna Sinisalon teoksia on käännetty useille kielille. Vientituotteeksi kelpaavia kirjailijoita on muitakin.

Kuten tiedotteen perässä oleva aikaisempien vuosien lista kertoo, niin ihan joutavia sci-fi-teoksia palkinnon saajaksi ei ole yleensä valittu.

* * *

Kelpo lista, vaikka eräitä muitakin olisi voinut odottaa olevan listalla. Jotenkin olisi odottanut Iain M. Banksin Algebraistin (Loki) löytyvän listalta. Sen verran hienosta teoksesta avaruuden pyörteissä on kyse.

Vaiheisen oma suosikki listalla on Harrisonin Nova Swing, joskin voittajasuosikiksi sitä on tällä kertaa hankala veikata. Harrisonin edellinen avaruusooppera Valo voitti myös palkinnon.


Ei kommentteja: