sunnuntaina, helmikuuta 22, 2009

Asekauppa

YLE Uutiset kertoo tänään, että käsilupien hakijoille määrätty lääkärintodistuspakko hämmentää aseharrastajia ja metsästäjiä. Asekauppiaiden mukaan lääkäritodistuksen vaatiminen on hiljentänyt asekaupan.

Ensikertalaisilta vaadittavalla lääkärintodistuksella pyritään selvittämään onko hakijalla sellaista psyykkistä sairautta tai mielenterveydellistä ongelmaa, johon liittyy vaara vahingoittaa itseään tai muita

Asekkauppiaiden mukaan lääkärintodistuksista on tullut asekauppaan liittyväksi taloudelliseksi esteeksi ja varastoissa makaa tällä hetkellä jopa kymmenien miljoonien eurojen arvosta asetavaraa.

Samasta uutisoi myös HS kertoessaan, että poliisille käsiaseiden lupahakemusten määrä on romahtanut. Poliisin mukaan moni luvanhakija keskeyttää luvanhaun jo alkuunsa, kun käy selväksi, ettei aseluvan saaminen ole enää yhtä nopeaa ja helppoa kuin aiemmin. Nyt aseen omistajaksi pääseminen voi viedä vuoden.

Nykyisellään poliisi haastattelee hakijat ja aseharrastuksista vaaditaan todellisia näyttöjä, minkä lisäksi ensikertalaisten pitää toimittaa tuo lääkärintodistus. Kaikkialla lääkärit eivät sellaista suostu myöntämään ja poliisi taas ei ota puutteellisia hakemuksia käsittelyyn.

Poliisista kerrotaan myös, että käsiaseella ampuminen ei ole tällä hetkellä niin sanotusti muodikasta.

* * *

Miksi se olisikaan Jokelan ja Kauhajoen tragedioiden sekä muiden lehdistössäkin olleiden ampumatapausten jälkeen muodikasta? On pelkästään positiivista, että tällaiset asiat poistuvat jostain "muodista".

Sisäministeriössä valmistellaan aselainsäädäntöön muutoksia, joilla pyritään tiukentamaan lepsua suomalaista aselainsäädäntöä. Järkevintä olisi kieltää käsiaseet tavallisilta siviileiltä kokonaan, mutta tällaista lainmuutosta ei taida olla tulossa.

Nykyinen järjestely on kaiketi eri puolilla maata kirjavaa, mutta mikäli aseluvan saaminen kestää vuoden, on kehitystä tapahtunut. Vaatimusten täytyy olla niin tiukat, että niille on osoitettavissa todellisia käyttötarkoituksia ja niiden käytön voi perustellusti odottaa pysyvän niissä rajoissa. Nyt näin ei ole, kuten voimme lukea lehdistä lähes viikottain.

Mikäli lääkärit eivät suostu todistuksia antamaan, niin heillä on siihen täysi oikeus, sillä on parempi olla antamatta mikäli arviointeihin ei katsota olevan edellytyksiä. Yhdellä keskustelukerralla mahdollisista ongelmista ei saa selvyyttä. Olisi täysin epäeettistä myöntää lääkärintodistuksia ikäänkuin rutiinitoimenpiteenä.

Se, että asekauppialla makaa varastoissa aseita, ei saa olla mikään peruste lieventää käytäntöjä. Tässä kysymyksessä saattaa olla talous ja etiikka vastakkain, jolloin talouden pitää olla renki eikä herra.

Valtiolle olisi todennäköisesti kannattavaa lunastaa nuo varastoissa makaavat aseet vähittäismyyntihintaan, mikäli niistä uhkaa jonkun mielissä muodostua aselakien kiristämisen este.

Argumentti, että koska kauppa on laillista, sitä pitäisi sitten käydä vapaasti, ei ole kestävä aseiden kohdalla. Hankinta on ollut ja on tulevaisuudessakin luvanvaraista, jolloin yhteiskunnan tehtävänä on valvoa ja säädellä niillä tehtävää kauppaa.

Lupaehdot ovat asekaupassa myös strateginen liiketoimintaan liittyvä riski, joka on nyt kauppiaiden kohdalla realisoitunut. Liiketoiminta on tällaista.

Ei kommentteja: