maanantaina, helmikuuta 16, 2009

Facebook omistaa tökkimisesi

Facebook on muuttanut käyttöehtojaan. Muutoksen seurauksena Facebook varaa oikeuden itselleen käyttää käyttäjien sinne lataamaa materiaalia senkin jälkeen, vaikka käyttäjä poistaisi materiaalin ja sulkisi oman tilinsä. Aikaisemmin Facebookin käyttöoikeudet ekspiroituivat automaattisesti käyttäjä sulkiessa tilinsä.

Tällaiset muutokset ovat yhteisöpalveluilta hölmöjä, sillä ne varmasti rajoittavat palveluiden käyttöä ja estävät niiden laajempaa hyödyntämistä käyttäjien valveutuneisuuden tason kohotessa. Samalla käyttäjien luomat innovaatiot hyytyvät.

Ei siis kannata pistää Facebookiin mitään sellaista, minkä oikeuksista et ole valmis luopumaan lopullisesti.

Aiheesta muualla:

10 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Olen menossa nukkumaan, joten en ehdi tutustua noihin käyttöehtoihin nyt. Ja olen muutenkin vähän laiska, joten siis ymmärsinkö nyt oikein, että tuo tarkoittaa esim. sinne laitettuja valokuviakin? Aika sairasta, jos niin on!

Vaiheinen kirjoitti...

Ehdoissa käytetään termiä "any User Content" eli eiköhän se tarkoita kuviakin.

Anonyymi kirjoitti...

Höh! Ja juuri kun olin vakavissani aikeissa naamautua. Tai voinhan mä naamautua ilman loudaamista. Kai. Taas pisti miettimään!

Vaiheinen kirjoitti...

Voi sitä naamarisoitua ilman sen suurempaa latailua. Tosin, se on Facebookin toiminnan kannalta hölmöä, että käyttäjille pistetään tuollaisia potentiaalisia pulmia pohdittavaksi.

Uusien käyttötapojen löytyminen kun vaatii aina jonkin verran luottamusta verkostoa kohtaan.

Anonyymi kirjoitti...

Yleisohje lienee, että mitään minkä kerran pistää nettiin, ei saa sieltä ikinä pois. Sen kun tiedostaa, niin voi tehdä mitä tahansa.

Asiaa feissarista ja muutakin verratonta tietoutta omituisesta maailmasta löytyy täältä:

http://tinyurl.com/bqj5hu

:-D

Unknown kirjoitti...

Tässä tapauksessa käsittääkseni ongelmallista on, että Facebook ottaa itselleen oikeuden käyttää myös kaupallisesti ja jopa myydä edelleen esimerkiksi käyttäjien systeemiin lataamia kuvia. Toivon, että olen väärässä tässä.

Elegia kirjoitti...

No juu, liittyen tuohon Planeetan kommenttiin... Ei minua periaatteessa haittaa, jos joku kokee tarvetta käyttää kuviani jossain, mutta se että niitä myytäisiin tai käytettäisiin jossain mainoksissa tmv. Kyllä palvelun pitäisi turvata käyttäjilleen tällainen (mikä ei tietenkään estä sitä, että joku ne sieltä voi itselleen ladata, mutta että ihan oikeus palvelun ylläpitäjälle - minun kuviani ei edes näe kuin ystäväni, jotka tuskin pöllivän niitä).

Sama huoli siis minulla kuin Sepponetillä.

Vaiheinen kirjoitti...

planeetta,
Tuo hymiö linkin jälkeen on ihan paikallan :-) Erilaiset globaalit salatliitot saavat aina epäilemään teorioien todellisuutta. Esimerkiksi Facebookin intressien taka on todennäköisemmin raha.

Joka tapauksessa yleisohjeesi on totta eli sen minkä pistää nettiin, pysyy netissä eli materiaalia on oikeasti vaikeaa tai mahdotonta saada sieltä pois.

sepponet ja Elegia,
Tuon takia käyttäjien on syytä katsoa aina noita käyttäjäehtoja tarkasti ja yrittää päätellä millä tasolla niissä mennään sekä mitkä oikeudet aineistoihin kullekin osapuolelle jäävät. Aina noista käyttöehdoista ei ota selkoa, joten itse materiaalien kanssa täytyy olla tarkkana eli nettiin ei lähtökohtaisesti kannata ihan mitä tahansa pistää.

Elegia kirjoitti...

No ei minulla siellä mitään eroottisia kuvia itsestäni ole, mutta pelkkä ajatus ärsyttää. ;) Siis ihan siksikin, että kuvat ovat vain ystäviäni varten, mutta periaatteessahan Naamakirja voisi pistää ne levitykseen halutessaan, joten se siitä privacysta.

Kävin lukemassa muuten ne käyttöehdot kokonaisuudessaan, joten olen nyt valaistunut. ;)

Vaiheinen kirjoitti...

Käyttöehdot kannattaa lukea ja päätellä itse niistä mitä mieltä on sekä sen millaisia aineistoja tuonne haluaa tallentaa.

Itse en tallenna mitään sellaista, millä saattaisi olla nyt tai tulevaisuudessa jotain arvoa tms.

Vaikka mistä mä tiedä millaisen busineksen noiden tilailmoitusten ympärille FB saattaisi kyetä rakentamaan:-)