torstaina, helmikuuta 05, 2009

Ihmisen aiheuttama maanjäristys?

Kiinasta kuuluu kummia. Ihminen on kiinalaisten tutkijoiden mukaan saattanut aiheuttaa viime toukokuussa 70 000 ihmisen kuolemaan johtaneen ja 5 miljoonan ihmisen kodittomaksi joutumisen aiheuttaneen maanjäristyksen ainakin osittain.

Kyse on siitä, että Zipingpu-padon veden 315 miljoonan tonnin paino vaikutti todennäköisesti maanjäristyksen ajoitukseen ja suuruuteen.

Kun ihminen omilla suuruudenhulluilla toimillaan saa aikaiseksi maanjäristysten kaltaisi suuria mullistuiksia, ollaan todellakin ja sanatarkan konkreettisesti ylittämässä Maan kantokyky.

Mikä ihmiskunnan lopulta herättää?

3 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Monien tutkimusten mukaan Indonesiassa olevan aktiivisen mutatulivuoren synnytti öljy-yhtiö Lapindo Brantasin epäonnistunut poraus. Senkin jäljiltä kymmenet tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Anonyymi kirjoitti...

Heräämisestä en tiedä, mutta tapahtuipa ihan mitä tahansa, aina tulee olemaan niitä, joiden mielestä kaikki on ihan luonnollista, eikä ihmisen tekemiset vaikuta mihinkään.

Tiedoksi, ilmastonmuutos tullee aiheuttamaan myös maanjäristyksiä. Meren pinnan noustessa kasvaa paine meren pohjalla. Maankuoren jännitystilan muutos laukeaa maanjäristyksinä, mahdollisesti tulivuorenpurkauksina. Sama voi tapahtua kääntäen Grönlannissa ja Etelänavalla jäiden sulaessa, jolloin maankuoren paine pienenee. Varsinkin Grönlannin järistykset voivat hajottaa alueen merenalaisia metaanihydraattiesiintymiä, jonka seurauksia jokainen voi itsekseen miettiä.

Osa ihmisistä on herännyt jo aikapäiviä sitten. Entä kaikki loput? Ottaen huomioon, että monet tupakoitsjat heräävät vasta syöpädiagnoosin saatuaan, tilanne näyttää aika vaikealta.

Vaiheinen kirjoitti...

Aivan. Ihminen välillisesti on aiheuttamassa varsin dramaattisia muutoksia eri puolilla.

Osa on ollut hereillä pitkään, mutta esimerkiksi nuo kiinalaiset padot ja vastaavat ovat jotenkin ällistyttäviä ja mahtipontisia. Koko ajan etsitään suurempaa ja mahtavampaa, kunnes tuli rajaa vastaa.