Enemmän demokratiaa, vähemmän presidenttiä
Vaiheinen on demokraatti eikä kannata vahvaa presidentin valtaa. Ei vaikka valtaosa suomalaisista sellaista kannattaakin YLE Uutisten kyselyssä.
Esimerkiksi EU-politiikka on osa-alue, jossa hallituksen toimet ja valta riittää ihan hyvin, eikä nykyistä naurettavaa kahden lautasen järjestelyä tarvita. Kaksipäinen EU- tai ulkopolitiikan johtaminen näyttää ulospäin sekavalta ja sisäisesti se tekee asioista vain hankalia.
Kyselyn mukaan suomalaisista 56 % kannattaa ajatusta, että presidentti voisi antaa lakiesityksiä eduskunnalle hallituksesta riippumatta. Siis mitä? Tällainen tulos menee jo hieman liian pitkälle. Se on vielä ymmärrettävää, että tahdotaan presidentin ja hallituksen yhteispeliä, mutta se vaan ei sovi pirtaan, että lait vahvistava presidentti olisi esityksiä myös antamassa.
YLE:n kyselyn tulosten perusteella voi pohtia kahta pulmaa eli toisaalta puoluepoliittista jakoa sekä ylipäätänsä kansalaisten kaipuuta vahvaan johtajainstituutioon. Tässä kyselyssä varsinkin vasemmisto-oppositio näyttää tukevan vahvaa presidentin valtaa.
Instituutioiden vallan määrän kannattaminen puoluepoliittisin perustein on varsin kaltevalla pinnalla, sillä presidentit tulevat ja menevät poliittisten tuulten mukana, mutta instituution vallan määrä muuttuu hitaasti.
Ylipäätänsä vahvan johtajan kaipuu tai yksinjäsenisen instituution vallan kasvattaminen lienee peruja jostain tsaarin ajalta. Ehkä se perustuu oletukseen, että jonkinlainen demokraattinen diktatuuri perustuisi aina viisauteen tai kenties epäluuloon edustuksellista demokratiaan kohtaan.
Vahvat presidentit ovat menneen ajan heijastuksia nykyiseen tilanteeseen. Vaikka elämmekin epävarmoja aikoja olisi syytä luottaa demokratiaan ja sen korjaaviin mekanismeihin eikä etsiä onnea sieltä mistä sitä ei pitkällä aikavälillä ole löydettävissä.
Edustuksellinen presidentti on ihan hyvä idea myös Suomeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti