Laskuvoimaa
Ydinvoimarakentaja Areva syyttää TVO:ta, TVO syyttää Arevaa ja ydinvoimalatyömaa on reippaasti myöhässä aikataulustaan. Juristit juoksee ja projekti kompuroi, niinhän tämä nyt sitten menee.
Uutiset kertovat, että tähän mennessä Olkiluotoon rakennettavan viidennen ydinvoimalan kustannukset ovat ylittyneet 1,7 miljardilla eurolla. Takkiin tuli pelkästään viime vuonna 749 miljoonaa euroa.
Lisäkustannuksia on tulossa vielä reippaasti, sillä alun perin tänä vuonna valmistuneeksi kuvitellun laitoksen arvioiden valmistuvan ehkä vuonna 2012. Tai ehkä jo 2011, mistä sitä tietää milloin nämä valmistuvat.
Jos nyt kuitenkin oletetaan, että hanke menee kolme vuotta pitkäksi ja joka vuosi tehdään viime vuotiset ylitykset, päädytään lopputulokseen, jonka mukaan kustannukset ylittyvät lähes 4 miljardilla eurolla. Se on ihan kivasti 3 miljardin euron laitokselta eli budjetti saattaa päätyä jonnekin 7 miljardin paikkeille. Tai sitten jonnekin muualle, mistäs sitä näistä budjeteista tietää.
Vahingoniloon ei kuitenkaan ole aihetta, sillä kun muistaa ydinvoiman olevan varsin pääomasyöppöä energiaa, niin nuo kustannukset laskutetaan korkoineen tavallisilta sähkönkuluttajilta.
Se on kuitenkin selvää, että ydinvoiman lisärakentamisen kustannukset eivät ole ihan niin hyvin ennustettavissa kuin on kuviteltu.
2 kommenttia:
Jotenkin tämä homma osattiin 60-80 -luvuilla paremmin. Laitoksia valmistui parhaimmillaan yli 30 kpl vuodessa.
Olkiluoto 3 jää silti tuulivoimaa reilusti halvemmaksi.
En tiedä mikä ryssimisen kulttuuri koko rakennussektorille on laskeutunut, mutta tuosta viidennestä virheestä on tulossa kallis "insinöörien unelma" ja monumentti.
Tuo laskelma on periaatteessa mielenkiintoinen, mutta ydinvoiman kokonaiskustannukset eivät ole pelkästään sen rakentamisessa, vaan esimerkiksi jätteiden vuosituhantinen loppusijoitus on kustannettava (mihin on mekanismit olemassa) ja niin edelleen.
Eli. Vielä en menisi väittämään Olkiluoto 3:n lopullisesta hinnasta tai sen tuottaman sähkön hinnoittelusta kovinkaan tarkasti mitään.
Tuulivoiman ja muun uusiutuvan energian kilpailukyky hinnan suhteen paranee jatkuvasti ja oikeastaan sitä estää enää ne strategiset valinnat,joita yhteiskunnassa tehdään.
Kannattaa myös muistaa yksi asia eli se, että mikään uusi (ml. ydinvoima) energiamuoto ei ole tullut markinoille ilman yhteiskunnallista tukea ja vetoapua.
Lähetä kommentti