tiistaina, maaliskuuta 03, 2009

Ei toimi, ei

Poliittisissa piireissä on vielä kokolailla opiskeltavaa ilmastoasioiden vakavuudesta ja varsinkin asenteista. Nykyinen meinkinki ei tunnu johtavan oikeille jäljille.


Otetaan pari esimerkkiä tältä päivältä.

EU:n ympäristöministerit kokoustivat Brysselissä pohtimassa ilmastonmuutoksen hillinnän rahoitusasioita. Kokouksen lopputulema taisi olla se, että EU odottelee Yhdysvaltojen päätöksiä ja lisää aikaa kannanmuodostukseen tarvitaan. Tällainen on paljon juhlittu ilmastoasioiden edelläkävijä. Olisikohan ollut ilmastolle ystävällisempää, jos koko kokousta ei olisi pidetty?

Toisesta esimerkiksi voimme lukea SLL:n ilmastoblogista. Kun tarve on kehitysyhteistyön lisäksi löytää voimavaroja kehitysmaiden tukemiseksi ilmastonmuutoksen hillinnässä, mistä kansanedustajat keskustelevat? No tietenkin siitä, kuinka vähäisiä kehitysyhteistyövaroja voidaan käyttää aseellisiin konflikteihin. Sääntö on se, että "kehitysyhteistyövaroilla voidaan rahoittaa siviilikriisinhallintaa, muttei merkittävästi sotilaallista kriisinhallintaa".

Sitaatti on lainaus kehityspoliittisen toimikunnan lehdistötiedotteesta. Merkillistä sitaatissa on sana "merkittävästi", joka avaa spekulaatiot ties minkä operaation rahoittamiselle.

Ongelma on nyt siis se, että edelleenkään eurooppalaiset tai kotimaiset poliitikkomme eivät näytä ymmärtävät sitä, että aikaa entisaikaiselle jaarittelulle, jahkailulle ja joutavalle spekuloinnille ei ole. 

Otetaan nyt esimerkki siitäkin, että tilanne on pahenemassa nopeammin kuin aikaisemmin on ajateltu.

Yhdysvalloissa on usein toisteltu sitä, että Montanassa olevan kansallispuiston jäätiköt ovat mennyttä suunnilleen vuonna 2030. Tämä ajatus on perustunut vuonna 2003 julkistettuun tutkimukseen. Uusin tutkimus osoittaa, että jäätikkö on sulanut jo vuonna 2020 eli selvästi aiempaa oletusta aikaisemmin.

Viimeisen vuoden ajalta tällaiset tutkimustulokset ovat olleet varsin normaaleja. Moni asia, minkä on pelätty tapahtuvan vasta joskus, näyttääkin tapahtuvan jo tämän poliitikkosukupolven aikana. 

4 kommenttia:

Kurt Linderoos kirjoitti...

Nomian ja logian tajustahan tässä vain on kyse: eko-sellaisen siis.

Kun nomia tökkii niin logia unohtuu.
Nomian nyörejä oltaisiin valmiit löysäämään mihin hintaan hyvänsä vasta kun logia salpaa hengityksen tukehtumisrajalle, pelkään.

Mutta sehän taitaa olla vasta omien lastemme murhe.

Vaiheinen kirjoitti...

Tottahan tuokin. Ilmeisesti ihminen ei osaa ajatella pitkäjänteisesti ja on valmis pistämään miten tahansa isoja rahasummia "talouskriisin" hoitamiseen, vaikka samaan aikaan jotain paljon pahempaa on hiipimässä.

Luulen kyllä, että murhe iskee voimalla vielä nyt vallan kahvassa olevien sukupolvien elinikänä ilman, että kaikkien lapset ovat edes päässeet täysi-ikäisiksi.

Vastuun kantamiseen kannattaa ryhtyä nyt.

Unknown kirjoitti...

On ollut jotenkin masentavaa tajuta, että meidän pitäisi selviytyä ilmastokriisistä näiden nyt vallassa olevien poliitikkojen voimin...

Vaiheinen kirjoitti...

Kieltämättä se on aika ikävä tunne, joka tulee nykyisestä ilmastohaasteesta suhteessa nyt vallassa olevan päättäjäjoukon kykyyn tehdä päätöksiä.

Ainakaan EU:ssa ei näytä olevan sellaista johtajuutta tai ymmärrystä, jonka voisi jollain varmuudella olettaa voivat viedä meidät ylitse tulevan murroksen.