Facebook ja Jaiku
Harvoin tulee putkessa netistä havaittua kaksi selvää konseptuaalista mokaa merkittävien toimijoiden taholta samalla viikolla.
Ensin ehti yhteisöpalvelu Facebook, joka halusi uudistaa käyttäjien käyttöliittymän. Käyttöliittymään lisättiin enemmän Twitter-meininkiä ja samalla entinen jäsennys sotkettiin sujuvasti.
Uudistus tältä sosiaalisten palveluiden käyttäjämäärien kärjessä keikkuvalta palvelulta on omituinen. Käyttöliittymän logiikka uudistettiin vastikään ja juuri kun käyttäjät olivat tottuneet uudistukseen, tuo opiskelu pitää aloittaa uudelleen.
Facebookin uudistuksessa hävitettiin oman etusivun näkymistä oman tilan näyttö ja käytössä olevat suosituimmat sovellukset jonnekin. Käyttäjien elämästä tehtiin siis entistä vaikeampaa, mutta kavereiden viestit virtaavat entistä vuolaampana omalle sivulle, vaikka ei haluaisikaan. Lähtökohta on se, että niitä asetuksia kukaan ei jaksa koko aikaa rassata.
Viikon toinen omituisuus oli sitten Jaiku, joka siirrettiin Google App Enginen päälle, avattiin sovelluksen lähdekoodi, lopetettiin entisen kaltainen kehittäminen ja samalla pudotettiin pois koko joukko olennaisia ominaisuuksia.
Enää feedit eivät juokse esimerkiksi feedburneriin ja mobiilia käyttöliittymää ei löydy. Samalla palvelun SMS-toiminnot lopetettiin muualta paitsi Yhdysvalloista. Mitä ihmettä tekee mikrobloggauspalvelulla ilman toimivaa mobiilia käyttöliittymää? Nykyisellään yhtä paljon kuin kalenterisovelluksella ilman, että sen saa mobiililaitteeseen.
Jaiku sinänsä on viimeaikoina tökkinyt muutenkin, joten huonommaksi tavallaan ei voi mennä. Muutoksessa avoimen kehittäjäyhteisön mahdollisuudet ovat avautumassa, mutta riittääkö se? Kilpailijoita nimittäin riittää. Verkossa on Brightkite, Qaiku, Miggi, identoo ja niin edelleen.
Harvoin kannattaa näissä asioissa ennustuksia heittää, mutta nyt on pakko tehdä se.
Molemmat viikon uudistukset pelaavat suoraan Twitterin pussiin, joka kerää tästä lopulta palkinnon. Twitter on muutenkin ollut viime aikoina rajussa nousussa ja näiden muiden toimijoiden vastatoimet vain vahvistavat ilmiötä.
Ilman, että Twitterin itse tarvitsee tehdä enää mitään.
Mikä on Twitterin vahvuus? Yksinkertaista, se on yksinkertaisuus ja samalla monipuoliset mahdollisuudet hyödyntää tätä yksinkertaisuutta. Mitään muuta ei tarvita menestyksen reseptiksi.
En syö hatullista, vaikka olisinkin väärässä, mutta jos olen oikeassa...
5 kommenttia:
koska olen kaikissa noissa palveluissa ollut aktiivikäyttäjänä, olen samaa mieltä kuin sinä.
Twitter kerää potin... Jaikulle ennustan huonoja. Qaiku vaikuttaa positiivisen virkeältä ja asenne on kyllä todella hyvä.
Harmi Jaikulle ! Twitter ei minulla mene jakeluun, en siis pidä piiruakaan. Ehkä asennepulma ?
Leija on sitäkin sekavampi, mutta onneksi tuli Qaiku - kun vaan saisin siitä enemmän irti. Kamala homma seurata näitä !
Qaiku on tosiaan mielenkiintoinen tuttavuussa, vaikka näyttääkin pitkälle Jaikun idean jalostamiselta. Toisaalta Jaikun perimmäinen idea oli/on ihan hyvä, mutta tuo Googlen syliin meneminen näyttää sotkeneen idean.
Harmihan se.
Twitter on oikeasti yksinkertainen kuin mikä. Mitenkään selkeää sen käyttö ei aina ole, mutta pienen treenauksen (mitä muuten ei pitäisi näissä tarvita) jälkeen se on aikamoisen helppoa.
On totta, että näiden seuraaminen on aika kaameaa. Mä vähän luulen, että tässä käy niin, että joko osa nyt käytössä olevista systeemeistä karsiutuu pois tai sitten homma kehittyy edelleen 2.0 suuntaan sillä tavalla, että näitä palveluita voi käyttää ristiin siten, että käyttäjälle on sama tuuppaako oman mikrofiidinsä sitten Twitteriin, Jaikuun tai Facebookiin ja sieltä se sitten jaetaan kaikkialle muualle.
Nyt on kieltämättä vaikeuksia ehtiä seuraamaan 3-5 erilaista systeemiä.
Voi olla, että täytyy keskittää omat toimet yhteen, joka tarjoaa parhaat ominaisuudet sisään ja ulos.
Twitter ei tue feedejä sinänsä, mutta on minusta näistä kaikkein paras. Se tosiaan vaatii asennetta, mutta on se varsinainen runsauden sarvi
Niin tarkoitin sitä, että Twitteristä saa erilaisista listauksista RSS:n ulos, jonka voi liittää haluamiinsa palveluihin ja toisaalta esimerkiksi BrightKiten tuupatut äläykset saa näkymään Twitterin listauksissa.
Runsaudensarvet vaativat aina asennetta :-)
Lähetä kommentti