Politisoitua lakkoa
Yhteiskunnallisen keskustelun ainoan paikan näyttää täyttäneen tämä eläkekysymys.
Oppositio tietysti ottaa koko ilon irti ja käyttää tilannetta hyväkseen, vaikka sillä ei välttämättä olisi siihen syytä.
Nimittäin. Kaikessa yleislakkotouhotuksessa on jäänyt huomaamatta yksi pieni uutinen, missä päähallituspuolue näyttää löytäneen jyvän, joka on eilen uutisoitu asiaan kuuluvasti pikku-uutisena HS:ssä.
Eläkeiän nostamisessa on kysymys vähän muustakin kuin siitä, että joidenkin suurten ikäluokkien edustajien eläkeikä nousee siihen samaan, mihin näiden samaisten ikäluokkien poliittiset edustajat ovat jo aikaisemmin nostaneet nuorempien ikäluokkien eläkeiän.
Kysymys on myös sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta. Kehittymässä olevan laman vaatiman velanoton kustannukset ovat pitkälti jäämässä joka tapauksessa tulevien sukupolvien maksettavaksi, mutta pitäisikö jälleen tehdä samat virheet kuin aikaisemminkin, jotta palautuminen lamasta kaadettaisiin niinikään näiden sukupolvien ja nuorten niskaan.
Ilmeisesti poliittisen yleislakon puuhaajien mielestä pitäisi?
Parlamentarismissa välikysymys on oikea tapa selvittää, onko hallituksella luottamusta asiassa. Jos on, niin parlamentissa pidettäviltä yleislakkopuheilta on pohja pois. Jos taas ei, niin asia on sitäkin selvempi. Välikysymys jätetään tänään ja sittenpähän asia saadaan asiaan kuuluville areenoille keskusteltavaksi.
* * *
Se, ettei työmarkkinajärjestöjen kanssa neuvoteltu asiasta, on täysin väärä perustelu millekään yleislakkopuuhastelulle tai -puheelle. Siinä asiassa työmarkkinajärjestöt saavat katsoa peiliin, niiden toimintamekanismit ovat telefax-aikakaudelta, jolloin asioista neuvottelemiseen voitiin käyttää aikaa lähes loputtomasti. Nyt tällaiseen komiteaelämään ei ole aikaa.
Kolmikantakaan ei voi tarkoittaa sitä, että järjestöt sopivat ja jättävät laskun pöytään hallituksen maksettavaksi. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun nämä korporaatiot ajavat vain omaa etuaan ja oman vaikutusvaltansa säilyttämistä, muiden väestöryhmien kustannuksella.
Palkansaajajärjestöillä on myös taipumus ratkoa menneitä valtakysymyksiä myöhemmissä taistoissa eli koskaan mikään ei ole kokonaan siltä miltä näyttää. Kysymys akavalaiselle YTN:lle voidaan esittää myös niin, että millä ihmeen tavalla tämä yleislakkointoilu korjaa niitä ongelmia, joita ylempien toimihenkilöiden asemassa ja esimerkiksi työajoissa on yhä edelleen? Vastaus: ei mitenkään, mutta touhuilu näyttää eläköityvän jäsenistön silmissä hyvältä, vaikka yhtään todellista työelämän ongelmaa se ei poistakaan.
Palkansaajajärjestöt todennäköisesti repivät tässä tohinassa yhä pahemman railon sukupolvien välille ja niiden tie saattaa hyvinkin olla kirkon tie. Jäsenmäärä pitkällä aikavälillä kääntyy pysyvästi laskuun ja se olennainen tehtävä, mikä näillä järjestöillä yhteiskunnassa on, hiljalleen rapautuu. Se on uusiutumattomuuden hinta.
Politiikassa on jo tapahtunut sukupolvenvaihdos, työmarkkinajärjestöt elävät vielä edellistä 1.0 aikaa.
* * *
Yleisradiokin tuntuu ainakin pääkaupunkiseudun radiossa kannustavan kansakuntaa kääntämään katseensa pois itse ongelmasta eli laman ja sen johdannaisvaikutusten torjunnasta yleislakkoiluun.
Ylenaikainen teettää joutavia puhelinkyselyitä aiheesta nyt jo kolmatta päivää, vaikka niissä hallitus on saanut soittajien tuen. Tänään toimittajat haluavat tietää "olisitko valmis yleislakkoon?" Kuten tunnettua tällaisten puhelinkyselyiden merkitys mielipiteen mittarina on jotakuinkin nolla ja kuuluvat sarjaan viihdeohjelmat.
* * *
Asiasta toiseen eli demokratiaan:
Vaikka ex-pääministeri Lipposen (sd.) poliittisesta linjasta voidaan olla montaakin mieltä, mutta jotenkin sujuvasti hän asettelee sanansa kuvaillessaan oman puolueensa kantaa presidentin valtaoikeuksiin:
"Ilman minkäänlaista avointa valmistelua Sdp nyt sanoo noudattavansa "kansan tahtoa". Tämä on kuin suoraan populismin määritelmästä: kansaa johdetaan harhaan antamalla sellainen mielikuva, että presidentti kyllä hoitaa asiat"
7 kommenttia:
Olen kanssasi samaa mieltä. Eläkekysymyksessä voisi toimia toisinkin minun mielestäni, eli leikata suurilta ikäluokilta oikeasti suuria eläkkeitä, mutta opposition touhu on vastuutonta.
Kannatan ammattiyhdistystoimintaa, mutta tässä tilanteessa todella voi puhua jo korporaatiosta, kun itse asiassa ollaan samaa mieltä ja aletaan puuhata yleislakkoa menettelytavoista.
Mielestäni hallituksella on täysi oikeus toimia näin, kun tiedetään että muut ovat asiasta samaa mieltä. En tykkää sanelupolitiikasta, mutta en myöskään siitä, että valitetaan muodoista silloin kun asiasta ollaan melko lailla yhtä mieltä.
Tosin demareilla on nyt pallo vähän hukassa - ilmoitetaan, että halutaan jatkaa työuran pituutta, mutta mitkään konstit eivät kelpaa.
Vaihtoehtojahan olisi:tuo jo aikaisemmin sanomani koulutusputken lyhentäminen ammattillisessa koulutuksessa, jonka luulisi sopivan kaikille. Sitten on niitä, mitkä on yhtä vaikeita nielaista kuin eläkeikä - pidempi työaika, lyhyemmät lomat.
Eläkeiästä vielä sen verran, että se on sikälis käyttökelpoinen konsti, että sitä on helppo muuttaa. Nuoret ymmärtävät, että jahkas meidät isot ikäluokat saadaan hautaan parinkymmenen vuoden kuluessa, heidän eläkeikäänsä voidaan jo taas laskea.
Minusta koko eläkeikähaloo on aivan ihmeellinen. Jos laitetaan pois työelämästä tai ei oteta töihin - on työntekijän vaikea jatkaa työuraa kummastakaan päästä. Pula on palkanmaksajista, ei työstä tai työntekijöistä.
Kuka tahansa saa jatkaa työuraa niin kauan kuin haluaa, jos joku on valmis maksamaan hänelle palkkaa siitä.
Koko kalenteriin ennalta määrätty eläkeikä on aivan sivuseikka, suurin osa meistä ei kestä pakkotahtisessa työelämässä loppupätkää kunnialla.
Entä, jos samalla innolla puhuttaisiin ilmastoasioista ?
Entä jos Matti olisikin hiihtoretkellä tajunnut, että tästä luonnosta ja lumesta on pidettävä huolta ja määrännyt jotain ilmastotavoitteita / työntekijäjärestöt ottaisivat kannan, jossa vaaditaan siedettäviä elinolosuhteita ylläpitäviä toimia Suomenkin osalle.
Oma eläkeikäni realisoituu 2030-luvulla. Silloin maapallon tilanne on tätämenoa sellainen, ettei eläkeasiat ehkä ole edes ensimmäisenä mielessä...
Hyvä kirjoitus, Vaiheinen!
Inkivääri,
Olen itsekin lähtökohtaisesti sitä mieltä, että ammattiyhdistystoiminnalla on tarkoituksensa ja merkityksensä. Minusta se vaan ei ole se, mitä nyt on menossa. Fokus on hukassa.
Hallituksen toiminta ei mitenkään tyylikästä ollut, mutta ei se perustelematontakaan ole. Mitään yksityiskohtia tai lakeja ei ole säädetty ja parlamenttikin pääsee niistä vielä yksityikohtansa säätämään.
Koulutusputken lyhentäminen on tietysti yksi keino ja sekin muuten kuului tuohon hallituksen pakettiin.
HaloEfekti,
Tuo on kieltämättä hyvä kysymys. Miksi meillä on joku yläraja? Työtä löytyy, mutta tulevaisuus näyttääkieltämättä joillakin aloilla esim. sosiaalialat sellaiselta, että itsestäänselvästi työntekijöitäkään tai ainakaan ammattitaitoisia sellaisia ei löydy.
Pisarat,
Niin, ilmastoasioihin Vanhanen voisi ottaa selvästi tiukemman kannan ja paaluttaa linjaa sellaiseksi, että strategialla voitaisiin välttää kaikista pahimmat seuraukset. Arvelen, että jos ilmastonmuutoksen hillintään liittyvä agenda olisi sellainen kuin sen kenties pitäisi olla, ammattiyhdistysliike ryhtyisi vastustamaan sitäkin.
Luulen myös, että jäädessäni samalla vuosikymmenellä eläkkeelle (ehkä), moni asia on varsin paljon eri tavalla kuin nykyään.
Lepis,
Kiitos.
* * *
Tulinpahan muuten tuumineeksi sellaistakin asiaa, että mikä merkitys näillä työmarkkinajärjestöjen vuosien varrella sorvaamilla tupoilla sun muilla neuvottelutuloksilla on ollut ihmisten työssäjaksamiseen.
Olisi aivan liian yksinkertaista ja sinisilmäistä väittää, että se vaikutus on ollut pelkästään myönteinen.
Moni työssäjaksamiseen liittyvä tavoite on neuvotteluissa myyty ties mihin hintaan ja esimerkiksi tuon YTN:n jäsenkunnan ylityökorvausasiat ovat olleet retuperällä pitkään.
Totta on muuten tuo, että kyllä rahan alttarille on monta hyväätarkoittavaa tavoitetta uhrattu - työmarkkinaneuvotteluissa kuitenkin palkka-asiat aina voittavat palkansaajajärjestöjen puolella, joskus ainakin jopa jäsenkunnan toiveita vastaan.
Minusta työmarkkinajärjestöjenkin kannattaa katsoa peiliin ja pohtia vastuutaan näissä kuvioissa.
Ylellä on tuosta huoltosuhteesta tänään tarinaa.
Lähetä kommentti