Valokuvatorstai: Murphyn laki
Valokuvatorstain 124. haaste on "Murphyn laki".
"Jos jonkin asian voi tehdä monella tavalla ja näistä tavoista yksi johtaa onnettomuuteen, ennen pitkää joku tekee asian sillä tavalla."
Kapteeni Edward Aloysius Murphy, Jr. (1918 – 1990)
Murphyn lakia siteerataan varsin usein väärin tai ainakin väärässä asiayhteydessä. Kapteeni Edward A. Murphy työskenteli Yhdysvaltain armeijan sotilasinsinöörinä koelentoprojekteissa ja hänen tarkoituksensa oli kiinnittää huomiota huolelliseen työhön riskin sisältävissä tutkimuksissa. Väitteen mukaan hänen periaatettaan noudattamalla koeprojektit edistyivät, sillä virheitä pystyttiin välttämään.
Kuvassa on yksi maailman tunnetuimmista turisrinähtävyyksistä, Pisan kalteva torni. Sen rakentaminen aloitettiin 9.8. vuonna 1173, mutta perustukset tehtiin huonosti ja vieläpä epävakaiden maasedimenttien päälle, minkä vuoksi rakennelma alkoi vajota kaakkoon jo kolmannen kerroksen kohdalla. Siitäkin on ollut epäselvyyttä, kuka tämän tornin arkkitehtinä oikein on toiminut.
Kenties Murphyn laki näkyy jotenkin siinä, että 90 000 asukkaan Pisassa kaltevaa tornia käy vuosittain katsomassa noin 2 200 000 turistia tuottaen reippaan tulon kaupungille. Tuskin kävisi yhtä paljon, jos torni seisoisi suorassa.
6 kommenttia:
Kai se toimii toisinkin päin - jos jotain voi mennä hyvin, joskus se jonkun kohdalla menee? Monikaan kallellaan keikkuva talo ei olisi pysynyt niin kauaa pystyssä:]
Saattaisi se todellakin toimia toisinkin päin. Toisaalta turha tarkkuus on teknistä tietämättömyyttä!
Inkivääri,
Voihan se toimiakin toisin päin. Toisaalta, en tietysti luottaisi liikaa jossittelun voimaan :-)
Yleensä noi kallellaan olevat ovat kupsahtaneet ennemmin tai myöhemmin. Pisan kalteva torni on nykyisellään insinöörien toimesta tuettu vinoon niin, että sen pitäisi pysyä 200 vuotta stabiilina.
lepis,
Niinpä. Mitäs sitä pienistä. Tosin kerrostaloa ei suolle kannata rakentaa :-)
Kaltevan tornin voisi suoristaa!
Ananasperiaate:
"Minkä tahansa parhaita osia on mahdotonta erottaa pahimmista osista"
eem!
No mutta eihän se sitten enää olisi kalteva. Itseasiassa maailmassahan on pitkä lista kaltevia torneja. Kummallinen villitys.
HaloEfekti,
Heh... tuokin muuten toimii ja joskus jopa muualla kuin keittiössä.
Lähetä kommentti