World Wide Web 20 v.
Tänään on kulunut 20 vuotta siitä, kun World Wide Web eli WWW sai alkunsa. Jos tarkkoja ollaan, niin 13.3. on CERN:in valinta synttäripäiväksi.
Fyysikkojen CERN on WWW:n kotipaikka ja siellä Tim Berners-Lee teki vuonna 1989 ensimmäisen ehdotuksen WWW:n toteutukseksi. Perusidea oli alusta alkaen linkittää dokumentteja toisiinsa. Aluksi järjestelmä oli harvojen fyysikoiden käytössä NeXT-järjestelmän päällä toimivalla selaimella käytettävänä
Varsinaisesti WWW:n kehitys ampaisi käyntiin kun Marc Andreessen kehitti ja julkaisi graafisen Mosaic-selaimen vuonna 1993. Sen jälkeen maailma muuttui.
* * *
Nykyäänkin monet käyttävät internetiä tai nettiä synonyyminä WWW:lle, mikä on sinänsä virheellinen käsitys. WWW:tä ei olisi olemassa internetiä, joka on laajempi ja erilainen asia kuin sitä hyödyntävä WWW.Se kumpi muutti enemmän maailmaa, WWW vai internet, on osin akateeminen kysymys, mutta tavallaan tarpeeton kysymys. Internet sisälti jo ennen WWW:tä elementtejä, joista ennemmin tai myöhemmin olisi voinut syntyä vastaavia asioita.
Oli Usenet (newsit, njyyssit, uutisryhmät vai miksi niitä sanottiin), oli Gopher ja oli IRC jne. Nämä kaikki ovat tavalla tai toisella edelleen olemassa, mutta käytännössä ne kaikki ovat jääneet WWW:n jalkoihin, joten jossittelu siinä suhteessa on turhaa.
Toisin kuin muut internetin päällä toimivat järjestelmät, WWW tunkeutui jo 90-luvulla suuren yleisön tietoisuuteen ja käyttöön saaden myös selvästi kaupallisen näkökulman. Tästä myös syntyi koko joukko tarpeita synnyttää uutta lainsäädäntöä ja uudistaa organisaatioiden toimintatapoja.
WWW:n keksijä Tim Berners-Lee sai aikanaan Millenium-palkinnon keksinnöstään ja ihan aiheesta. Harva idea on globaalisti muuttanut yhtä paljon ihmisten elämää kuin WWW.
Voi sanoa niinkin, että WWW:n merkitys mille tahansa liiketoiminnalle tai yhteiskunnan toiminnalle on lähes korvaamaton.
* * *
Kaikki eivät sitä ehkä muistakaan, mutta aikanaan ja jo ennen WWW:tä uskottiin internet-yhteisön itseohjautuvuuden hoitavan mahdolliset ongelmatilanteet. Puhuttiin netiketistä, jota oikeasti ei ollut minään säädöksenä edes ollut olemassa. Se oli yhteisön ja sen voima, jonka piti hoitaa asiat kuntoon. Ja se toimi aikanaan.
Nykyään se ei enää toimi. Kun internetin käyttäjien määrä on ylittänyt 80 % väestöstä, on erilaisissa nettipalveluissa samat ongelmat kuin muussakin inhimillisessä kanssakäymisessä. Se on kaiketi väistämätöntä.
Internet ei muodostanut omaa yhteisöään, vaan yhteisö imeytyi internetiin. Sen WWW on saanut aikaiseksi.
* * *
Kehityksen seuraava vaihe on se, että ryhdymme keskustelemaan niistä asioista, joita ei enää tarvita WWW:n ulkopuolella. Se keskustelu on jo alkanut, eikä päätepistettä vielä ole näkyvissä.
* * *
Joka tapauksessa Onnea!
4 kommenttia:
Onnea! Ilmeisesti myös meille tehokäyttäjille ;) Sähköposti ollut käytössä jo vuodesta -94, joten aikasen alusta siis liikkeellä tässä historiikissä. Hassua.
Noh. Hassua tai, niin pioneerivuodet käyttäjillä ovat mahtuneet juuri näihin vuosiin. Ne, jotka kuuluvat murrossukupolviin, ovat huomanneet maailman muuttuneen ympärillä varsin vauhdilla. Lapsuudessa ei ollut kännyköitä edes olemassaa/markkinoilla ja nykyään kytkeydytään johonkin verkkoon lähes automaattisesti. Nuorempien mielestä elämä ilman nettiä tms. on jo historiallista meininkiä :-)
Niin, meidän ikäpolvi on nähnyt koko kehityskulun (tähän asti), olimme aitiopaikalla. Voi sanoa että onnea myös meille käyttäjille. Mä taisin tulla mukaan joskus 1994-1996, en edes muista.
Niin se on, että tämä ikäpolvi on sikäli etuoikeutettu, ettäon saanut nähdä myös ajan ennen digitaalisen vallankumouksen esiinmarssia.
Vaiheisen ensimmäinen sähköpostiosoite on saatu selvästi 1980-luvun puolella. Tosin tuo osoite ei enää ole voimassa, mutta sen merkit näkyvät yhä edelleen.
Lähetä kommentti