lauantaina, heinäkuuta 26, 2008

Banaanikärpänen

Tein massamurhakokeen. Kun vaihdoin kukkiini mullat, alkoi niiden ympärillä lentelemään lennellä iloisesti pieniä ja sinänsä harmittomia banaanikärpäsiä. Niistä piti päästä eroon.

Mikä avuksi? Myrkyt sun muut kemikaalit eivät kuulosta kovin innostavalta idealta. Siispä netistä etsimään ideaa, jolla häätää nuo pikkuiset katseenvangitsijat.

Ja löytyihän sellainen. Pistetään lasiin muutama sentti vettä, liraus etikkaa ja tippa asianpesuainetta. Etikkaa tarvitaan kuulemma siksi, että kärpäset suunnistavat ravintoonsa sen avulla ja pesuainetta siksi, että se poistaa pintajännitystä. Vesilasin idea on siinä, että kärpäset omin ehdoin menevät ja hukkuvat sinne.

Reilu viikon massamurhan tulos on huikaisevat kaksi (2) kärpästä. Siitä ei tätä kirjoitettaessa ole tietoa, ovatko kyseiset kärpäset tarkoituksella menneet hukuttautumaan vai ovatko ne yksikertaisesti kuolleet vanhuuttaan lasin kohdalla ja pudonneet sinne tai ihan vaan esteettisestä nautinnosta sokaistuneena eksyneet salakavalaan vesilasiin.

Moiset kokeet on sitten lopetettu. Ehkä yritän seuraavaksi puhumista.


EDIT 28.7.2008: Koska olen saanut toistuvasti ystävällismielistä, lempeää, mutta määrätietoista palautetta eräistä kieliopillisista virheistä, korjaan tämän postauksen alusta tuon "alkoi lentelemään" -rakenteen. Kun sen tekee näkyväksi, niin kenties sitä oppii joskus.

EDIT 31.8.2009: Koska tämä juttu näkyy nauttivan kestosuosiota lukijoiden joukossa, niin kehotan banaanikärpästen ja muiden vastaavien torjunnasta kiinnostuneita lukemaan kommentit, missä on asiantuntevia neuvoja.

EDIT 14.9.2009:
HS:ssä oli viikonloppuna juttu banaanikärpäsistä. Sen paperille painetun version faktalaatikossa kerrottiin myös näiden olioiden hävittämisestä. Myrkyttäminen ei siis auta, vaan ne tulevat ja elävät eloperäisen aineksen kuten esimerkiksi ruoantähteiden ja tai vaikkapa hedelmien kimpussa. Niiden pääsy näihin elinpaikkoihin pitää estää. Tämän kirjoituksen kommenteissa lisää vinkkejä ja ideoita.

11 kommenttia:

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Kikan huono toimivuus johtunee siitä, että kärpäsesi tuskin ovat banaanikärpäsiä. Banaanikärpäset tykkäävät käymisen tuloksista ja siten pilaantuvista hedelmistä ym ja siksi niitä näkee eniten biojäteastian ja siivottomien paikkojen luona. Mullassa asuu aivan toiset pienet kärpäsmäiset otukset (lähinnä harsosääski), joita käymistuotokset kuten etikka eivät juurikaan kiinnosta.

Vaiheinen kirjoitti...

Kiitos. Tuo selittäisi tilanteen varsin hyvin. Biojäteastian luona niitä pikkuötököitä ei lentele. Kohtalaisten selvittelyiden perusteella päädyin tekemään kyseisen johtopäätöksen, joka siis taitaa hyvinkin olla väärä. Siispä pikkupulman ratkaisemista täytyy jatkaa.

Puhuminenkaan ei ole tähän mennessä auttanut:-)

Anonyymi kirjoitti...

Kokeile hunajaa etikan sijaan sinne lasiin.

Et kai jotain kotimaisen massamultavalmistajan mustaa metsien tuhoaja mullaksi kutsumaa kompostia niihin muuten vaihtanut?

Siinä kirjoitus- ja kielioppivirheitä kerrakseen ;)

Vaiheinen kirjoitti...

Okei. Kiitos vinkistä. Täytyy kokeilla. Ne ärsyttävät suuresti kirjaa iltahämärässä lukiessa.

Kotimaistahan luomua tuo.

Juu. Virheitäpä hyvinkin. Suurin ongelma on se, että noita virheitä toistaa päivästä toiseen, vaikka pitäisi ne nyt oppia välttämään, kun sanotaan:-)

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Sekä banaanikärpäsiin että harsosääskiin (ja ylipäätään kutsumattomiin vieraisiin) pätee, että niistä pääsee eroon viemällä niiltä lisääntymis- ja ruokapaikat, ei niinkään tekemällä niille ansoja. Banaanikärpästen tapauksessa tämä tarkoittaa pilaantuvien hedelmien ym. viemistä pois ja biojäteastian tyhjentämistä usein. Harsosääskien tapauksessa kuulemma (ei omakohtaista kokemusta) mullan pitää antaa kuivua ainakin kahden senttimetrin paksuudelta (pinnasta laskien) ennen seuraavaa kastelua.

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. Törmäsin itsekin tuohon kahden sentin kuivuuteen kun vilkaisin joitain sivustoja. Se on seuraavana ohjelmassa, mutta jos löydän hunajaa, niin pistän ensiavuksi ja kokeen vuoksi sitäkin:-)

Anonyymi kirjoitti...

Tokihan ne pikkukärpäset ilmaantuvat kukkaruukkujen ympärille pörräämään runsaan kastelun myötä ja katoavat yleensä viimeistään talvella pattereista puhaltavan ilmavirran kuivattaessa ruukkuja tehokkaasti. Tuo kahden sentin kuivatusoperaatio on aivan huuhaa-hommaa, sillä yleensä tuo hapeton tila on siellä syvemmällä ruukussa. Harvapa kasvi vain kestää koko ruukun kuivattamisen.

Suurimpana syynä noiden lentelevien häiriköiden ilmaantumiselle pidän kuitenkin sitä raaka-ainetta josta ne alkunsa saavat. Lyhyesti todeten, mullissa on eroja. Kaikista pahinta on tuo musta mönjä, jota muka biologisesti valmistetaan. Sillä on taipumus, hienojakoisuudestaan johtuen, tiivistyä nopeasti aiheuttaen hapettomia olosuhteita ruukkuun ja näin mahdollistaen örkkikannan lisääntymisen ikkunalaudalla. Meillä käytetään ilmavaa ja hiekkapitoista kukkamultaa. Parhaaseen tulokseen tällä hetkellä ehkä pääsee altakastelumullalla (kestomullalla) kaikissa ruukuissa, oli altakastelua tai ei.

Toisaalta täällä kidutetaan kasveja niin vähällä kastelulla kuin suinkin, joten eihän ne kasva millään ;)

Vaiheinen kirjoitti...

Noniin. Kiitos paljon. Tässähän tulee oikein kunnon oppia mullasta ja muusta. Mulla taitaa olla noista kukista puolet altakastelussa ja puolet taas sitten vähän vähemmän. Arvelisin, että syy liittyy tuohon multaa mullakin tavalla eli toisella. Vielä en ole taskastanut niiden ilmavuuksia tai vastaavia, mutta se on edessä.

Se lentävien pikkupaholaisten konsentraatio ilmatilassa kun tuntuu vähän turhan paljon lisääntyneen viime päivinä.

Anonyymi kirjoitti...

Niihin kukkaruukkukärpäsiin hävityskeino: laita tulitikku multaan. Kastelun yhteydessä vapautuu rikkiä, joista kärpäset ei pidä. Parissa viikossa kärpäset kuulemma häviää. HUOM! En ole itse kokeillut, koska meidän vaivana on nyt ne banaanikärpäset.

Unknown kirjoitti...

Hei kaikki! Olen kiinnostuneena lukenut kirjoituksianne noista tosi pienistä iljetyksistä, joita lentelee epämiellyttävinä parvina pitkin minunkin asuntoani. Mutta huom! Minulla ei ole ensimmäistäkään ruukku- tms. kasvia - miksi minun asunnossani silti on noita ällötyksiä??? Tarkoitan etten voi yrittää asian ratkaisemista vaikkapa multien vaihdolla, kun ei ole mitä vaihtaa... Keksiikö joku mitään muuta kuin ruukkukasveihin liittyvää?

Vaiheinen kirjoitti...

Anonyymi,
Mielenkiintoinen pointti. En ole tuota myöskään kokeillut, sillä tuo kommenteissakin esitetty filosofia siitä, että noiden kärpästen asluinpaikat pitää hävittää, on toiminut.

leena,
Kuten tuossa viikonlopun HS:n jutussa (linkki itse postauksessa) sanotaan, banaanikärpäset voivat tulla kaupasta esimerkiksi hedelmien mukana ja niille riittää varsin vähäiset määrät biomateriaa asunnossa. Banaanikärpäset pörräävät siis esimerkiksi biojäteastian ympäristössä tai keittiöss, ei niinkään kukkaruukuissa. Kukkaruukoissa saattaa pörrätä sitten ihan muita ötököitä, kuten esimerkiksi Antti-Juhanin mainitsemia harsosääskiä.

Banaanikärpästen torjunnassakin ilmeisesti on niin, ettei myrkyttäminen välttämättä auta, sillä ne sikiävät melkoista vauhtia. Pitää estää niiden pääsy noille kasvualustoille kuten esim. biojäteastiaan tms.