Kännykät kiertoon
"niin, pelasta maailma / tee se jo tänään / tee jotakin mahdotonta" (CMX, Pelasta maailma)
Päivän uutiset kertovat, että vain 3 % kännykän käyttäjistä kierrättää vanhat matkapuhelimensa. Nokian tekemän tutkimuksen mukaan vanhat kännykät jäävät kotinurkkiin lojumaan.
Kyse ei kuitenkaan ole ihan mitättömästä asiasta loppujen lopuksi sillä kännykän käyttäjillä on ollut tähän mennessä keskimäärin 5 puhelinta, suomalaisilla peräti 7. Maailmassa on noin 3 miljardilla ihmisellä kännykkä. Jos edes yksi käyttäjien käytöstä poistettu känny per käyttäjä kierrätettäisiin, puhelinten valmistuksessa käytettäviä raaka-aineita säästyisi noin 240 000 tonnia. Kasvuhuonekaasupäästöjen vähennyksenä tuo tarkoittaisi uutisen mukaan samaa kuin 4 miljoonan auton poistamista käytöstä.
Ongelma kännyköiden kierrättämisessä joko ehjinä uusille käyttäjille tai raaka-aineina takaisin tuotantoon on siinä, ettei asiasta ilmeisesti tiedetä kovinkaan hyvin eikä kierrätystä ole tehty kovinkaan helpoksi.
Kännykät voi kierrättää sähkö- ja elektroniikkaromuna osana muuta kierrätystoimintaa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla niitä vastaanottavat YTV:n Sortti-asemat sekä Kierrätyskeskuksen kolmessa toimipisteessä. Niitä voi myös jättää kaksi kertaa vuodessa kiertäviin keräysautoihin.
Myös suuremmat kodinkoneliikkeet, kuten Gigantit ja Markantalot ottavat kännyköitä kierrätykseen sekä sellaiset matkapuhelinliikkeet, jossa on huoltopiste.
Nokialla ja muilla kännykäntuottajilla on tässä työsarkaa tehtävänä sekä tiedottamisessa että itse keräyspisteiden organisoinnissa. Järjestelmä ja sen järjestely eivät ole vielä riittävän selkeitä. Ilmeisesti järkevin tapa on se, että kaikki laitteita myyvät liikkeet ottavat vastaan laitteita ja jos niihin saa vielä pulloista tutun pantin, niin sen parempi.
Niin. Jos pistät vanhan kännykän myyntiin, se kannattaa ennen luovuttamista tyhjentää. Siihen löytyy ohjeita.
(Kuvassa Nokian kännyjä eri aikakausilta. Kuvan lähde: Wikimedia commons)
2 kommenttia:
Lehdissä puhuttiin vain siitä että ihmiset eivät tiedä miten matkapuhelimet voi kierrättää mutta ei vaivauduttu kertomaan niitä keinoja. Hyvä että täydensit taas puutteellista uutisointia.
:-) Jep. Se oli itseasiassa tämän postauksen yksi keskeinen motiivi, kun lueskelin noita lehtijuttuja, joissa kuvattiin ongelma, mutta ei olemassa olevaa ja tunnettua ratkaisua.
Lähetä kommentti