Tekijänoikeudet ja urkintalaki
Professori Jukka Kemppinen kirjoittaa blogissaan hämmentävästä yksityiskohdasta käynnissä olevan urkintalain käsittelyn uutisoinnista:
television iltauutisiin ilmestyi kirjoitettuna ja puhuttuna tieto: ”Lex Nokialla halutaan kuriin yrityssalaisuuksien vuoto, TEKIJÄNOIKEUSSUOJATUN MATERIAALIN KOPIOINTI…"Kuten Kemppinen kirjoittaa, niin tähän mennessä tekijänoikeussuojattu materiaali ei ole kuulunut urkintalain perusteluihin tai piiriin.
Jos tällaisella materiaalilla olisi jotain tekemistä urkintalain kanssa, kansalaisten tietojen seuraamiseksi yhteisötilaajien toimesta ei tarvittaisikaan epäilyä niinkin vakavasta asiasta kuin yritysvakoilusta tai vastaavasta, vaan pelkkä tiedostojen kopiointi riittäisi. Siinä olisi jo viestintäsalaisuus ja sananvapaus koetuksella pahemman kerran, mikäli se ei vielä ole.
Ehkäpä kyse on vain virheestä uutisissa eikä itse asiaan liittyvästä asiasta. Moinen kömmähdys kertoo kuitenkin siitä, miten pihalla käsitteistä ja asian syvemmistä urista osa poliitikoista ja osa mediasta on.
Sen sijaan, että laille yritetään etsiä perusteluita myös sieltä missä niitä ei ole, kannattaisi aidosti miettiä mitä urkintalain kaltaiset käytännössä turhat lait tarkoittavat tietoyhteiskuntakehitykselle?
Varmuudella epäilyksen synkkä varjo siellä ja täällä eivät paranna sitä henkeä, jolla tarvittavaa luovuutta organisaatioissa saadaan ylläpidettyä ja kehitettyä. Tässä mielessä urkintalaki edustaa paluuta savupiipputeollisuuden kulttuuriin.
Pari juttua itse asiasta eli urkintalain eduskuntakäsittelystä:
- Lex Nokialle ei löytynyt vihreistä yhtään ymmärtäjää (HS, 24.2.2009)
- Lakia vahvempi Nokia (HS, 1.2.2009)
2 kommenttia:
HBL:n mukaan, Markku Laukkanen (kesk) on sitä mieltä, että Lex Nokia suojaa lapsia epäillyttävältä sisällöltä kirjastojen tietokoneilla (Lex Nokia bra för barnen).
En ymmärrä, ehkä alaikäiset traumatisoituvat netissä liikkuvista yrityssalaisuuksista.
Voi ei. Nyt piti tähän aikuisten sekasotkuun vetää syyttömät lapsetkin mukaan.
Tosiaan vaikea ymmärtää miten lasten tietokoneen käytön valvonta liittyy mitenkään yrityssalaisuuksien vuotamisen estämiseen. Käytännössä siis ei mitenkään, mutta lasten suojeleminen on hyvä perustelu minkä tahansa lain läpiviemiseksi.
Lasten suojelemiseen epämääräiseltä aineistolta on olemassa paljon keinoja, jotka eivät samalla loukkaa myös lapsille kuuluvia perusoikeuksia.
Voi näitä poliitikkoja...
Lähetä kommentti