perjantaina, marraskuuta 21, 2008

Areva, Go Home!

YLE Uutiset kertoo, että maailman suurimpiin lukeutuvan uraaniyhtiön Arevan suomalainen tytäryhtiö on pettynyt työ- ja elinkeinoministeriön hidasteluun. Yhtiö on aloittanut tällä viikolla massiiviset kaivaustyöt Ranualla uraanikaivosten mahdollisuuden selvittämiseksi.

Suomen luonnonsuojeluliiton luonnonsuojelusihteeri Tapani Veistola sanoo, että Areva toimii Suomessa kuin siirtomaaherra ympäristöstä ja kansalaisista piittaamatta.

Areva on sama yhtiö joka tuhraa Olkiluodossa viidennen virheen kanssa eli on rakentamassa reippaasti myöhässä aikataulustaan ydinvoimalaa, joka kompuroi ongelmasta toiseen.

Uraanikaivokset ovat ympäri maailmaa suuria ympäristöongelmia. Ne eivät ole tervetulleita minnekään ja herättävät ihmisissä perustellusti pelkoja. Uraanikaivokset ovat radioaktiivisen materiaalin elinkaaren alkupää ja loppupää on loppusijoitus, jota edelleenkään ei ole ratkaistu, vaikka niin ydinvoimalobbyn puolesta väitetäänkin.

* * *

On oireellista, että uraanikaivoshankkeita arvostellutta piispa Wille Riekkistä vastaan on tehty kantelu tuomiokapitulille. Tuomiokapituli tutkii nyt, saako kirkonmies, joka ei ole kaivosalan asiantuntija, puhua voimakkain sanankääntein uraanikaivoshankkeista.

Riekkinen kirkonmiehenä on täysin oikeutettu ja jopa velvollinen ottamaan moraalisesti kantaa ympäröivän todellisuuden asioihin kantoihin, mikäli kokee ne moraalisesti ongelmalliseksi.

Uraanikaivos, jos mikä, on moraalinen ongelma. Se ei ole pelkästään teknistaloudellinen kysymys. Uraanikaivos tai ylipäätänsä biosfääriin tuotettu ylimääräinen radioaktiivisuus on sukupolvien yli menevä moraalinen ongelma.

Uraanikaivokset ovat ydinvoimalobbylle merkittävä ja suuri business. Muille kaivoksista on vain surua ja murhetta.

* * *

Arevan olisi syytä kunnioittaa sitä, miten suomalainen hallinto asioitaan hoitaa, tuskin ranskalaisetkaan hyväksyisivät samanlaista öykkäröintiä suomalaiselta yritykseltä omassa maassaan.

Jos Areva epäilee suomalaisen ministeriön rikkoneen lakia, niin haastakoon valtion oikeuteen. Oman käden oikeudella toimiminen ei ole tapa ratkoa asioita.

* * *

Jos Areva päättäisi lopettaa liiketoiminnalliset operaationsa Suomessa kokonaan, asiaan myönteisesti suhtautuvien suomalaisten määrä todennäköisesti olisi selvästi suurempi kuin tapahtumaa murehtimaan jäävien.


EDIT 22.11.2008 klo 10.46
Halo Efekti on kerännyt aiheeseen liittyviä linkkejä ja muuta materiaalia. Jos uraanikaivoksen ongelmallisuus ei ole tuttu juttu, niin tuolta voi aloittaa asian tarkastelun. Onneksi ne ranskalaiset eivät ole sentään uraania ihan vielä kaivamassa.

2 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Laitoin blogiini osuvan videon uraanikaivostoiminnasta. Areva saa haistaa paskan!

Ei niillä globaalina yrityksenä mitään perustuslaillisia oikeuksia kuulukaan olla Suomen luontoon. Törkeitä, lähtekööt lätkimään Suomesta!

Vaiheinen kirjoitti...

Tosiaankin. Linkkilistasi takana on hyvää opintomateriaalia, jos asia ei ole tuttu.

Samaa mieltä, jos suomalainen hallintomenettely ei Arevalle kelpaa, niin menkööt muualle.