maanantaina, marraskuuta 24, 2008

Spekulointia

Hieman spekulointia.

Luin tuossa A Few Things Ill Considered-blogin postausta NASA Goddard Institute for Space Studies-tutkimuslaitoksen James Hansenin sanomisista ja sanomatta jättämisistä sekä öljy- ja hiiliyhtiöiden harhaanjohtamisesta ja jopa tietoisesta valehtelemisesta ilmastonmuutosasioissa.

Hansen on sanonut noista öljy- ja hiiliyhtiöiden pääjohtajista em. blogin mukaan:

"CEOs of fossil energy companies know what they are doing and are aware of the long-term consequences of continued business as usual. In my opinion, these CEOs should be tried for high crimes against humanity and nature."
Tulipahan siitä mieleen, että kuinka paljon erilaiset hiilidioksidin tuottamiseen liiketoimintansa kytkeytyneet intressitahot ja yritykset ovat vuosien varrella kuluttaneet dollareita ja euroja koko ilmiön kieltämiseksi, vähättelemiseksi tai varsinkin rajoituspäätösten estämiseksi?

Vastausta tuskin saamme kuulla ääneen lausuttuna.

Kuinka paljon nämä yhtiöt olisivat sillä rahalla voineet kehittää omaa liiketoimintaansa kestävään suuntaan? Kuinka paljon nämä vähättelijät tai kieltäjät ja varsinkin valheellisen tiedon levittäjät ovat aiheuttaneet vahinkoa omille yhtiöilleen tai organisaatioilleen?

Miten paljon tästä kaikesta on aiheutunut haittaa itse ilmastonmuutoksen hillinnälle tai sitä kautta ihmiskunnalle?

Sitäkään emme saa koskaan tietää.

* * *

Näiden hiili- ja öljy-yhtiöiden toimintaa on verrattu myös tupakkayhtiöiden viivytystaktiikkaan eli vaikka haitalliset seuraukset ovat hyvin tiedossa, niin niiden kieltämistä jatketaan ja propagandaa levitetään kunnes seinä tulee vastaan.

Tyypillinen vetkuttelun perustelu on se, että lopullista ja varmaa tietoa ei ole tai ettei ole olemassa vedenpitävää tieteellistä todistusta asiasta.

Vaikka keuhkosyövän ja tupakoinnin yhteys on osoitettu tilastollisesti ties kuinka monta kertaa, yhä edelleenkään asiasta ei taida ollaa suoraa tieteellistä todistusta. (Tosin, en ole asiaa seurannut, joten varma en viimeaikaisesta kehityksestä ole).

* * *

ExxonMobil-yhtiön ilmastoasioiden lobbausverkostosta ja sidosryhmistä on julkaistu aika kuvaava karttojen joukko.

Aikamoinen hämäkinverkko asiassa syntyy varsin pian. Jos tuo on edes osin totta, niin lähellä on ajatus siitä, että maapallolle vahingollinen taktiikka on varsin harkittua.

* * *

Eipä tällaisten lobbausten tai muiden tarinoiden kanssa tarvitse mennä Eurooppaa pitemmälle. Osataan sitä tälläkin mantereella tarinoita keksiä, kuten esimerkiksi autoteollisuus näyttää tehneen hiilidioksidipäästörajoitusten kanssa.

* * *

Edellä oleva on siis spekulointia, mitään noistahan emme lopullisesti pääse ikinä oikeaksi todistamaan.

Ei kommentteja: