perjantaina, marraskuuta 21, 2008

Tästä mallia

HS kertoo, että 5 kuntaa (Kuhmoinen, Padasjoki, Parikkala, Mynämäki ja Uusikaupunki) ovat mukana hankkeessa, jossa tavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen EU:n tavoitteita enemmän ja sovittua aiemmin.

Kunnille räätälöidään ratkaisuja, joilla voidaan vähentää etenkin liikenteen, asumisen ja ruoan päästöjä, mikä lisäksi uusiutuvien energianlähteiden käyttöä lisätään ja energiatehokkuutta kohennetaan.

Pilottikunnista halutaan viestiä, että meilläkin osataan. Hankkeessa panostetaan myös pienyritystoimintaan, joka perustuu paikallisten luonnonvarojen kestävään käyttöön ja energiatehokkuuteen. Se luo työpaikkoja.

Hanketta vetävän Suomen ympäristökeskuksen professori Jyri Seppälän kommentti on merkillepantava:

"Tietoa ilmastonmuutoksen hillintätoimista Suomessa on, mutta tekemisen taso ja määrä eivät vielä riitä. Ihmiset eivät ajattele, että asioilla on kiire."
Tällaisia hankkeita kaivataan ja tarvitaan. On aika ryhtyä juhlapuheista tekoihin. Siihen ei tarvita enää uusia komiteoita tai valtiollisia selontekoja. Pitää käyttää sitä mitä on ja lähteä liikkeelle.

Lisää tällaisia hankkeita.

2 kommenttia:

Anni kirjoitti...

Hienoa! Kunhan vielä kaikkia isompiakin kuntia tulisi mukaan:)

Vaiheinen kirjoitti...

Totta. Tosiaan. Toivon mukaan myös suuremmat kaupungit lähtisivät hallituksen strategioita intohimoisempiin hankkeisiin mukaan.

Tiettyä virettä on siinä, että Euroopan kaupunginjohtajien ilmastosopimusta hiotaan Helsingissä. Tavoite tässä on sama kuin EU:ssakin eli viidennes pois.

Helsingin kunniaksi ei tässä suhteessa ole hirveästi sanottavaa, sillä kaupunki on vahvasti naimisissa hiilivoimaloidensa kanssa.

Se tekee Itämeren valkeasta tyttärestä lähinnä mustan.