sunnuntaina, marraskuuta 02, 2008

Vihreästä taloudesta ratkaisu?

The Independentissä on mielenkiintoinen artikkeli Yhdysvaltojen presidentinvaaleista ja Barack Obaman energia-, ympäristö- ja talouslinjauksista kampanjan aikana.

Obama on luvannut 150 miljardia dollaria "Apollo-projektiin", jolla parannetaan Yhdysvaltojen energiaturvallisuutta uutta energiataloutta hyödyntämällä, mikäli hänet valitaan presidentiksi ensi tiistaina.

Se tarkoittaisi 15 miljardin dollarin investointeja vuosittain uusiutuvaan energiaan ja sitä kautta 5 miljoonaan uuteen työpaikkaan finanssikriisin kanssa painivaan maahan. Samalla se tarkoittaisi Yhdysvaltojen pyrkimistä eroon ulkomaisesta öljystä.

Obaman ohjelma tarkoittaisi myös muuta, kuten autoteollisuuden kannustamista ympäristöystävällisten autojen tuottamiseen katumaastureiden sijaan sekä verohelpotusten antamista sellaisille,jotka hankkivat näitä autoja.

Olennainen asia on kuitenkin se, että tällainen vihreä talous ei ole enää pelkästään Obaman vaalikampanjapuheita, vaan kuten The Independent sen sanoo:

"There is growing acceptance from economists in the US that a Green "New Deal" should be a fundamental part of the solution to the financial crisis and to America's long-term security concerns".

Ympäristöystävällinen talous nähdään siis tienä ulos talouskriisistä ja tienä pitemmän ajan turvallisuuden parantamiseksi.

The Independent toteaa myös, että asia ei ole pelkstään yhdysvaltalainen, vaan samaan aikaan brittiläiset ministerit ovat suunnitelleen vastaavia investointisuunnitelmia, Japanissa puhutaan vihreästä taloudesta suurena mahdollisuutena ja Australiassa tehdän suunnitelmia uusien vihreiden työpaikkojen luomiseksi tulevina vuosikymmeninä.

Yhdysvaltojen merkitys tällaisen talousajattelun aikaansaamiseksi on luonnollisesti varsin suuri. Mikäli politiikan suunnan muutos todellakin on niin selkeä, kuin vaalipuheissa on annettu ymmärtää, se tarkoittaisi Yhdysvaltojen ottamista keskeisen roolin esimerkiksi ilmastonmuutosasioiden eteenpäin viemisessä.

Silloin myös täällä Euroopassa on aika ryhdistäytyä ja lopettaa nykyinen ympäristöystävällisen talouden vähättely. Se koskee EU:n lisäksi myös kotimaatamme, jossa parhaillaan laaditaan ilmasto- ja energiastrategiaa ilmeisen vanhakantaiseen kulutusajatteluun pohjautuen.

Nyt olisi siis Suomessakin ymmärrettävä, että markkinatilanne muuttuu. Se muuttuu siten, että sellainen taloudellinen toiminta, joka ei nojaa kestäviin ja energiatehokkuutta korostaviin periaatteisiin, ei pärjää markkinoilla. Savupiippuajattelu johtaa vähintäänkin hitaaseen, mutta varmaan taantumiseen.

Mikäli Obama ei vaaleja voita, kehitys voi hyvinkin johtaa saman suuntaisiin toiminnan muutoksiin. Menetelmät ja aikataulut voivat olla erilaisia. McCainin lupaukset ovat ympäripyöreämpiä ja hän luottaa enemmän tai pelkästään markkinoiden vetovoimaan.

Obaman valinta olisi selkeä pulssi paremmalle ja kestävämmälle tulevaisuudelle.

2 kommenttia:

Pisarat kirjoitti...

Jotain toiveikkaimpiakin uutisia siis kaiken katastrofiuutisoinnin keskellä. Toivotaan parasta.

Vaiheinen kirjoitti...

Kyllä. Lähtökohtaisesti uutisessa on positiivista virettä. Tosin täytyy muistaa, että vaalikampanjat ovat aikaa, jolloin luvataan paljon ja tekemiseen päästään vasta sen jälkeen.

Mitään ei siis vielä ole oikeasti päätetty tai edes tehty.

Jos Obamaa ei valita tai hän ei pidä lupauksiaan, on tuossa ajattelussa kuitenkin sen verran hyvä idea ja pohja, että vaikkapa EU voisi ottaa sen omakseen. Tai eurooppalaiset valtiot.