lauantaina, marraskuuta 29, 2008

Nyrjähdyksiä #39

Suomen suurimmat kauppaketjut (S, K ja Tradeka) ottavat uutisen mukaan tavoitteekseen säästää 9 % energiaa seuraavan kahdeksan vuoden aikana. Uutisen mukaan sopimuksen taustalla on pari vuotta sitten voimaan tullut EU-direktiivi, joka vaatii energiatehokkuuden parantamista.

Hyvä, että kauppaketjutkin vihdoin ryhtyvät tekoihin.

Mutta. Nyt en kyllä tiedä kuka on missäkin tyhmä, mutta mikä ihmeen sopimus? Miksi kauppaketjun pitää sopia, että se alentaa kustannuksiaan säästämällä energiaa? Eikö liiketoimintaan kuulukaan idea, että koitetaan pitää kustannukset kurissa ja voitot pilvissä?

Toinen äimistelyn aihe on se, että miksi kauppaketjuilla on kestänyt peräti 2 vuotta tekoihin ryhtymisessä.

Olisikohan nyt kauppaketjuissa aika päivittää asenteet muutenkin uudempaan versioon?

EDIT 16:45. Otsikon numerointi vaihdettu oikeaksi.

6 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Hyvä kysymys tosiaan. Oliskos kyseessä ideoiden puute.

Kaupoista voisi huoletta karsia kylmäkaappeja. Ihmiset voivat jäähdyttää esim. juomansa (limut, kaljat, siiderit jne.) kotona. tästä oli juttua joskus lehdessäkin.

Lisäksi ns. avoimet kylmähyllyt olisi käsittääkseni energiatehokkuuden kannalta parempi muuttaa ovellisiksi. Ja kuinkahan paljon kylmäaltaa haaskaavat turhaa energiaa, kun niissä ei ole kansia...

En tiedä, kuinka merkityksellisiä tällaiset muutokset olisivat, mutta käsittääkseni aika merkittäviä. Kenties haluttomuus johtuu siitä, että kalusteiden uusiminen tai muokkaaminen maksaa ja ajatus sijoittamisesta moiseen kauhistuttaa ketjuja (vaikka pidemmän päälle maksaisivat itsensä takaisin). Olettaisin.

Almamaria kirjoitti...

Niin, olen jotenkin kuvitellut että nimenomaan kaupan alalla on tärkeätä reagoida nopeasti eikä hissutella hiljaa ja kankeasti. Väärä kuvitelma siis.
Hyvä kysymys, Elegia, tuo pakastealtaiden kannettomuus! Tunnustan etten ole itse edes ajatellut sitä, pitääkin seuraavalla kauppakäynnillä tarkastella asioita energiatehokkuuden sävyttämänä!
Olen tosi iloinen lähikaupan kauppiaasta, laitoin kysymyksen luomulihasta ja sain nopean vastauksen (kauppiaan mukaan luomulihan tuottajista on huutava pula - tämä kyllä ällistytti ihan todella) sekä viikon sisällä oli luomulihaa ilmestynyt valikoimiin :) Ostin heti ja aion ostaa vast´edeskin.

Anonyymi kirjoitti...

Totta kai kauppojen on pakko ottaa tämä tavoite koska sitä vaaditaan heiltä. Ketjut tekevät minimisäästön eivätkä haasta itseään todellisiin tekoihin.

Se että lain noudattamisesta uutisoidaan suurena kädenojennuksena on juuri sitä paljon supistua viherpesua.

Anonyymi kirjoitti...

Kaippa ne kuvittelevat saavansa enemmän ostovolymiä sisään kun ihmiset pyörähtävät ostoksiensa kanssa nopeammin ulos eivätkä hidastele availemalla kaikenlaisia ovia ja kansia. Tiedä sitten. Minä ainakin boikotoin yhtä noista jäteistä niissä avoinna retkottavien kylmä- ja pakastinkaappien aiheuttaman jäätymispisteen takia. Niissä ei tarkene käydä!

Vaiheinen kirjoitti...

Elegia,
Olet oikeassa kaikkea ei tarvitse kaupassa jäähdyttää tai lämmittää. Siellähän on niitä lämminruokatiskejäkin olemassa.

On sillä merkitystä, jos 3000 suomalaista kauppaa pystyy säästämään 9 % energiaa.

Tuo säästämiseen investoimisen "tuska" se siellä taustalla paistaa ja siihenkin tulisi vauhtia, jos energian hintaa nostettaisiin.

Almamaria,
Ne kannet niihin altaisiin on yksi konkreettinen asia, mutta kauppa voisi tosiaan siirtyä modernille linjalle sen sijaan, että ne nyt ovat konservatiivisuuden keskittymiä.

Sampsa,
Tuossapa se. On kerrassaan kummallista, että säästämistä pitää erikseen vaatia kaupoilta, sillä jos nyt yhtään markkinatalouden lainalaisuudet toimivat, niin asian pitäisi hoitua ihan itsekseen.

Ilmeisesti markkinat eivät sitten toimi kuten voisi olettaa.

Aivan. Kaupat noudattavat lakia kahden vuoden viiveellä ja siitä sitten revitään stoori ihan kuin kaupat olisivat jotenkin hyväntekijöitä. No eivät ole.

Vaiheinen kirjoitti...

lepis,
Kaupat ovat tosiaan funtsieet nuo ostajien prosessit ja käytöstavat siten, että tuossakin voi olla osasyy niihin avopakastimiin. Toisaalta kun energia ei ole maksanut tarpeeksi ollakseen merkittävä kuluerä, niin noitakaan säästöjä ei ole tarvinnut liikoja pohdiskella.

Miksi muuten jotain pullaa pitää myydä pakasteena?