torstaina, marraskuuta 20, 2008

Perustuslaki ja salaliittoja

Kun päivän uutisia lukee, niin meno Suomessa näyttää lähenevän villin lännen menoa. Vahvin voittaa ja määrää oikeuden.

Kyse on Lex Nokiasta eli sähköisen viestinnän tietosuojalain muuttamisesta (PDF, 287 kt). Urkintalaiksikin nimetyllä lailla annetaan työnantajalle poliisia laajemmat oikeudet selvittää sähköpostiviestinnän tunnistamistietoja.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti viime viikolla, että lakiehdotus ei ole perustuslain vastainen ja että se voidaan säätää tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.

Helsingin Sanomat kysyi perustuslakivaliokunnan kuulemilta oikeusoppineilta, mitä mieltä he ovat kyseisen lain perustuslainmukaisuudesta. Kuulluista oikeusoppineista 7 kertoi, että heidän mielestään laki on perustuslain vastainen ja siitä pitäisi säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Perustuslain säätämisjärjestys tarkoittaa, että se on jätettävä lepäämään eduskuntavaalien yli ja uuden eduskunnan on hyväksyttävä se 2/3 enemmistöllä asiasisällöltään muuttamattomana. Asia voidaan myös julistaa kiireelliseksi jos 5/6 annetuista äänistä kannattaa ehdotusta. Tällöin asiaa ei jätetä lepäämään yli vaalien, vaan se voidaan hyväksyä 2/3 kannatuksella.

HS:n mukaan perustuslakivaliokunta lähtee lausunnossa siitä, että yrityssalaisuuksien liiketaloudellinen merkitys on niin suuri, että sillä perusteella voidaan perusoikeuksia rajoittaa.

* * *

Perustuslakivaliokunta pyyhki siis oikeusoppineiden näkemyksillä pöytää ja päätti, että väitetty sallitun urkinnan liiketaloudellinen merkitys on niin suuri, ettei perustuslaista tarvitse välittää.

Sekään ei perustuslakivaliokuntaa hetkauta, että yritykset saisivat lain myötä oikeuksia yhteiskunnassa, joita edes poliisilla ei ole.

Perustuslakivaliokunnalle on myös kerrottu, ettei kyseisen lain edes uskota ehkäisevän liikesalaisuuksien vuotamista.

Kuten HS kertoo, lakia ryhdyttiin valmistelemaan pitkälti kännykkäjätti Nokian vaatimuksesta, kun se oli tehnyt rikosilmotuksen epäillystä tietovuodosta Huaweille. Sittemmin Nokia on pyytänyt keskeyttämään asiaan liittyvän tutkinnan ja ilmoittanut ettei sille ole mahdollisesta vuodosta aiheutunut taloudellista haittaa.

Koko homma haisee.

Hiljalleen Suomessa edetään kohti kontrollivaltiota, missä erilaisin lakiin nojautuvin perustein kansalaisia saa valvoa ilman, että yksilöllä on mitään mahdollisuuksia suojella omaa itseään.

* * *

Niin. Perustuslakivaliokunta ei tee varsinaisesti perustuslain tulkintaa, se vain antaa aiheesta lausuntoja.

Mitenköhän mahtaa käydä, jos lain soveltaminen viedään oikeuteen ja vedotaan perustuslain pykäliin?

* * *

Ja lopuksi sitten ne salaliitot.

Brittiläinen The Telegraph on listannut historian suurimmat salaliittoteoriat yhteen sarjaan.

Otetaan muutama poiminta.

Sijaluvulla 29 on väite, että ilmaston lämpeneminen on huijaus. Vuoden 2004 tsunami aiheutui ydinkokeesta (sija 25). Paul McCartney kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1966, minkä todistaa mm. Abbey Road-levyn kansi (sija 14). Shakespeare oli joku muu (sija 12). Elvis lavasti oman kuolemansa (sija 8). NASA lavasti Apollo-lentojen laskeutumiset Kuuhun (sija 4). Lentävä lautanen laskeutui Roswelliin (sija 3). John F. Kennedyn salamurha (sija 2).

Ja kaikista suurimmat salaliittoteoriat liittyvätkin sitten 11.9.2001 tapahtuneeseen terrori-iskuun, missä New Yorkin World Trade Centeriin törmäsi kaksi lentokonetta ja tornit romahtivat.

2 kommenttia:

Eero kirjoitti...

Hyvä tuo salaliittoteorialista. Tuli siitä mieleen, että Suomessa ei liiku kunnon salaliittoteorioita. Siis sellaisia jotka liittyisivät Suomeen tai suomalaisiin.

Korkeintaan jotain tylsää liittyen Kekkoseen tai idänpolitiikkaan. Ei ainakaan tule mieleen mitään kiinnostavaa.

Tai tulee mieleen joitakin suomalaisia UFO-salaliittoteorioita mutta niidenkin salailevat organisaatiot ovat yleensä anglosaksisia.

Vaiheinen kirjoitti...

Totta.

Suomessa on kaiketi sen verran pienet piirit, etteivät salaliittoteoriat saa tulta alleen, se paljastuvat ennen aikaisesti tavalliseksi juoruksi tai sitten niistä vaan ei kukaan oikeasti puhu.

Wikipedia näyttää tuntevan oikeastaan Toivo Kuulan, Heikki Ritavuoren ja Bodomjärven murhiin liittyvät salaliittoteoriat sekä Estonian uppoamisen ympärillä pyörivät jutut.

Kyllä nyt parit kivat kotimaiset salaliittoteoriat piristäisivät mieltä näin marraskuussa.

Mistähän löytyisi...